Fermieri tulceni despre subvenţionarea accizei la motorină: „Statul ne duce cu preşul. Sunt doar vorbe frumoase şi atât”

subvenţionarea accizei la motorină pentru agricultură

Guvernanţii ţin să dea asigurări fermierilor că nu vor fi afectaţi de creşterea accizei la motorină. Premierul Victor Ponta a precizat că s-au luat măsuri ca fermierii să nu simtă efectul introducerii accizei suplimentare de 7 eurocenţi. Fermieri din Tulcea sunt însă sceptici că acciza suplimentară nu se va simţi în suma cheltuielilor de producţie şi spun că realitatea nu este deloc cea zugrăvită de guvernanţi în „vorbe frumoase” spuse la televizor.

Reprezentantul firmei patronate de Thomas Gostner afirmă că rambursarea accizei la motorină numai pentru transportatori înseamnă discriminare.

Voci din rândul fermierilor tulceni susţin că statul nu face altceva decât să-i ducă cu preşul şi că, de fapt, guvernanţii doar mimează un ajutor pe care în realitate nu-l vor acorda niciodată.

La rândul său, Caraman Taşcu susţine că, în prezent, mesajul Guvernului referitor la această acciză de 7 cenţi pe litrul de combustibil este neclar şi generează confuzie.

Potrivit Ministerului Agriculturii, pentru ultimul trimestru din 2013, fermierii primesc o subvenţie de 1,39 lei pe litru, reprezentând rambursarea diferenţei dintre acciza la pompă şi cea specifică, pentru agricultură.