Se pregăteşte un alt fel de igienizare în Portul Tulcea

Navele de pasageri riscă să eşueze

 

Urmare a solicitărilor operatorilor şi armatorilor portuari din Tulcea, autorităţile iau în calcul o operaţiune de realocare a danelor din port. Acţiunea este confirmată de reprezentantul Guvernului la Tulcea.

” Am avut discuţii cu operatorii portuari vis-a-vis de o relocare a danelor din Port. Se va face o analiză pe priorităţi de acostare. Prioritate va avea transportul naval de persoane şi mărfuri în deltă şi zona turistică. Nu trebuie ignorat faptul că avem peste 300 de nave de croazieră care vor acosta în Portul Tulcea în acest sezon turistic”, a spus prefectul Lucian Simion.

De asemenea, vor avea prioritate serviciile de ambulanţă.

Necesitatea unei “igienizări” a Portului Tulcea a fost susţinută în repetate rânduri de operatorii şi armatorii portuari.

” Am sesizat prin Asociaţia armatorilor şi operatorilor portuari <<Delta>>  că nu avem adâncimi necesare de acostare şi nici danele necesare pentru a ne putea desfăşura activitatea în condiţii optime. APDM este obligată să ne asigure toate aceste lucruri”, a spus Nicolae Chichi.

Această relocare a danelor este necesară mai ales pe fondul colmatării şenalului navigabil.

Lucrările în Portul Tulcea au început luna trecută, fondurile fiind alocate de la bugetul statului. Directorul APDM Tulcea, Petre Marinescu, a estimat că operaţiunile de dragare se vor executa pe o porţiune de 150 de metri în Portul Tulcea. Acestea sunt primele lucrări de dragare efectuate în ultimii cinci ani la Tulcea. Operatorii portuari de la Tulcea au reclamat situaţia dificilă cu care se confruntă din cauza fenomenului de colmatare care s-a agravat în ultimii ani. Agenţii economici s-au plâns autorităţilor că plătesc taxe cu carul degeaba ani la rând însă abia anul trecut APDM Galaţi a reacţionat.