Primarul Hogea: „Respectarea unor noi reguli trebuie să fie şi mai strictă de către populaţie”
Instituirea, de ieri, a stării de alertă, după starea de urgenţă, este privită în România ca o relaxare. Putem ieşi din case, să mergem în parc, la biserică, la coafor sau chiar în drumeţii.
Printre obiectivele ce se deschid la Tulcea se află Satul Pescăresc, parcurile, bisericile. De asemenea, pescuitul sportiv pe lacul Ciuperca ar putea fi permis de luna viitoare.
Oamenii sunt nerăbdători să iasă din case, aglomeraţia în trafic dar şi pe străzi fiind deja vizibilă în municipiu de mai multă vreme. În acest context, primarul Constantin Hogea îi îndeamnă pe tulceni să fie responsabili în continuare.
„Relaxarea nu înseamnă că a trecut riscul sau pericolul. În această perioadă de restricţii, cu toţii am trecut prin momente grele, a trebuit să renunţăm la programul obişnuit, dar cu răbdare vom reveni la normal, trebuie doar sa fim solidari şi înţelegători. Când încep mă-surile de relaxare, respectarea unor noi reguli trebuie să fie şi mai strictă de către populaţie. Trebuie să fim responsabili faţă de apropiaţi şi faţă de familiile noastre şi să evităm cât putem grupurile mari de oameni. Fac apel la calm, la responsabilitate şi la respectarea legalităţii şi a măsurilor stabilite de autorităţi. Orice măsură luată nu are alt scop decât să ne ferească de riscul de contaminare cu acest virus sau să combată efectele negative care pot apărea în viaţa de zi cu zi”, a declarat primarul Constantin Hogea.
Comitetul Local pentru Situaţii de Urgenţă a decis joi că pe băncile din parcurile publice din municipiu vor avea voie să se aşeze maxim două persoane, locurile de joacă rămânând închise. De asemenea, se permite accesul în cimitirul municipal, însă numai cu respectarea regulilor impuse. În ceea ce priveşte creşele, acestea vor fi închise până pe data de 1 iunie. De luni, va începe dezinfecţia unităţilor şcolare, de către o firmă de specialitate.
Potrivit legii, starea de alertă „reprezintă răspunsul la o situaţie de urgenţă de amploare şi intensitate deosebite, determinată de unul sau mai multe tipuri de risc, constând într-un ansamblu de măsuri cu caracter temporar, proporţionale cu nivelul de gravitate manifestat sau prognozat al acesteia şi necesare pentru prevenirea şi înlăturarea ameninţărilor iminente la adresa vieţii, sănătăţii persoanelor, mediului înconjurător, valorilor materiale şi culturale importante ori a proprietăţii”.
Starea de alertă nu poate dura mai mult de 60 de zile şi se poate stabili atât la nivel naţional, regional sau local. Dacă starea de alertă vizează mai cel puţin jumătate dintre unităţile administrativ-teritoriale, trebuie încuviinţată de Parlament, în cel mult cinci zile.