„A existat o mobilizare exemplară în economie în perioada stării de urgenţă. Ne vom bate pentru o revenire în V!”
Nici cei mai optimişti analişti financiari nu ar fi pariat pe o creştere economică în primul trimestru de 2,7 la sută. Suntem pe primul loc între ţările din Europa la acest capitol, iar performanţa este cu atât mai notabilă cu cât PIB-ul întregii zone euro a scăzut cu 3,2 la sută în primele trei luni din acest an.
Mulţi „prieteni” ai guvernului PNL au spus că este o creştere conjuncturală şi că e doar o întâmplare acest rezultat. Îi contrazic cu vehemenţă pe cei care cântau prohodul economiei româneşti!
Guvernul liberal a luat măsuri prompte începând cu 15 martie, când a fost declarată starea de urgenţă.
Trebuie spus din capul locului că nu toate firmele au fost obligate să-şi restrângă sau chiar să-şi sisteze activitatea! Cea mai afectată rămâne fără îndoială zona de hoteluri şi restaurante, unde lucrurile vor reveni la normal după 1 iunie.
Însă firmele de construcţii, spre exemplu, au lucrat fără probleme în perioada pandemiei, iar ponderea acestui sector în economie a fost una importantă. Pe primele două luni din anul 2020 construcţiile au crescut cu peste 30 la sută faţă de anul trecut, iar trendul s-a menţinut probabil la acelaşi nivel şi în luna martie.
Guvernul şi Banca Naţională au lucrat exemplar în această perioadă, lucru remarcat şi de mi-nistrul de Finanţe, Florin Cîţu. Au fost asigurate lichidităţile necesare finanţării cheltuielilor statului, dar şi economiei în ansamblu şi am avut un curs de schimb relativ stabil.
Mesajul dat de către stat oamenilor de afaceri a fost unul clar: vă sprijinim prin garantarea unor credite fără dobândă şi acordăm facilităţi firmelor care întâmpină dificultăţi financiare.
A existat o mobilizare exemplară în economie, iar cei care au putut să lucreze în această perioadă au făcut-o chiar şi în condiţii extrem de vitrege.
Speranţa tuturor este o revenire a economiei în V şi ne vom bate pentru asta. În acelaşi timp este important cum reclădim economia şi care este modelul pe care-l vom urma.
Vom încerca să facem schimbări importante împreună cu mediul de afaceri, iar statul să devină partenerul investitorilor autohtoni. Tot ce se poate produce România trebuie produs aici, fie că ne referim la zona alimentară sau la materialele sanitare atât de necesare spitalelor româneşti.
Nu vreau să folosesc cuvinte mari, dar dacă vom acţiona inteligent, România poate deveni un jucător economic important în această parte a Europei!