Judecătorii Curţii Constituţionale Române au decis miercuri că „Parlamentul este cel care va reglementa, prin legea de prelungire a mandatelor autorităţilor locale, dacă stabilirea datei alegerilor se realizează prin lege organică (de Parlament) sau prin hotărâre de guvern”.
Astfel, până la finalul sesiunii parlamentare, Camera Deputaţilor şi Senatul trebuie să adopte o lege prin care să se stabilească cu câte luni se prelungesc mandatele primarilor, consilierilor locali şi judeţeni.
Preşedintele PNL Tulcea, Ştefan Ilie, consideră că Guvernul trebuie să fie cel care stabileşte data alegerilor deoarece cunoaşte realitatea zilnică.
„Conform Curţii Constituţionale, Parlamentul stabileşte durata până la care se vor organiza alegeri, iar Guvernul stabileşte data. La un moment dat conflictul politic era legat de cine stabileşte data, iar acum CCR a împărţit sarcinile. Părerea mea este că aşa este corect, pentru că cel care are dreptul să stabilească perioada de amânare este Parlamentul pentru că vorbim de mai multe luni care ţin cont de diferite situaţii de urgenţă, iar Guvernul care cunoaşte realitatea zilnică a lucrurilor stabileşte în această perioadă data alegerilor. Guvernul are evidenţa lucrurilor certe. Eu cred că ambele instituţii vor ajunge la un consens. Pentru mine nu contează când vor avea loc alegerile, im-portant este ca cei care candidează să fie cei mai capabili şi oneşti oameni. Onestitatea este cea mai importantă caracteristică pe care trebuie să o aibă un candidat, să îşi dorească să fie ales prin forţe proprii”, ne-a declarat preşedintele PNL Tulcea, Ştefan Ilie.
CCR a dezbătut cele două sesizări depuse de PNL şi Guvern privind legea adoptată de Camera Deputaţilor referitoare la prelungirea mandatelor aleşilor locali şi stabilirea datei alegerilor de către Parlament.
Parlamentarii au adoptat, pe 23 aprilie, un proiect de lege prin care prelungesc mandatele aleşilor locali până la finalul anului, din cauza epidemiei, şi acordă Parlamentului dreptul de a stabili data alegerilor, prin lege organică.
Legea a fost atacată la CCR de liberali, nemulţumiţi de modificarea făcută în Parlament care ia atributul Guvernului de a stabili data alegerilor locale.
În ultimii 30 de ani, Guvernul a fost cel care a decis data alegerilor, prin hotărâre.
Liberalii iau în calcul ca alegerile locale să se desfăşoare pe 27 septembrie, iar alegerile parlamentare, la termen, pe 6 decembrie.