Peste 600 de firme din judeţul Tulcea au aplicat la programul IMM Invest şi doar 22 dintre acestea au reuşit să obţină finanţare, potrivit vicepreşedintelui Patronatului Întreprinderilor Mici şi Mijlocii (PIMM) Tulcea, Sterică Fudulea.

„Un număr de 606 firme tulcene s-au înscris în programul IMM Invest. Dintre acestea 69 au primit aprobare bancară, iar 22 au obţinut finanţare. Conform acestei situaţii, 11% dintre firme sunt bancabile.  Restul vor avea posibilitatea să apeleze la programele anunţate de Ministerul Economiei, dar vor primi banii cel mai devreme la începutul anului 2021″, ne-a declarat vice-preşedintele PIMM Tulcea, Sterică Fudulea.

Programul IMM Invest reprezintă o gură de oxigen pentru firmele care erau deja considerate bancabile, în timp ce majoritatea microîntreprinderilor fără angajaţi nu au fost luate în calcul în acest program, mai spune Sterică Fudulea.

„Cel mai important este când ajung aceşti bani la întreprinzător. Deja avem 3 luni de zile în care stăm acasă. Nu cred că sunt multe întreprinderi care pot supravieţui după aceste 3 luni din profitul anilor precedenţi. Aici ne gândim, bineînţeles, la cele 50.000 de microîntreprinderi care nu au avut niciun fel de angajat, şi ne gândim la celelalte vreo 30.000 de start-up-uri înfiinţate doar în ultimul an, care şi-au început activitatea cu 3 sau cu 6 luni înainte. Ce susţinere au aceste start-up-uri de a îşi continua această activitate, când după 6 luni el a fost lovit în moalele capului şi nu are niciun fel de sprijin, pentru că, pe româneşte, nu are niciun ban în cont. Adoptăm (un pachet guvernamental de sprijin pentru companii, n.r.) săptămâna viitoare, iar banii când îi primim? În martie anul viitor, la următoarea criză? (…) Sunt foarte multe societăţi comerciale (microîntreprinderi, n.r.) care au credite bazate pe garantarea averii familiei, sau garantate cu casa părinţilor, pe care tu rişti s-o pierzi mâine-poimâine. IMM Invest este o gură de oxigen pentru firmele care erau deja bune şi bancabile. Restul, cei care aveau ceva probleme, nu erau puşi în calcul deloc”, a declarat Sterică Fudulea.

Potrivit CNIPMMR, la nivel naţional peste 60.000 de microîntreprinderi „de subzistenţă” nu au primit niciun ajutor în această perioadă, deoarece băncile care participă la programul IMM Invest sunt cele care fac regulile de triere a companiilor, după ce Guvernul nu a impus băncilor să accepte la finanţare aceste IMM-uri.

Programul IMM Invest România permite IMM-urilor afectate semnificativ de criza COVID-19 să îşi asigure lichidităţile pentru derularea activităţii curente sau pentru investiţii, prin accesarea unuia sau a mai multor credite pentru realizarea de investiţii şi/sau unul sau mai multe credite/linii de credit pentru capital de lucru, garantate de către FNGCIMM în numele şi contul statului român, prin Ministerul Finanţelor Publice.