* Numărul donatorilor de sânge a scăzut dramatic din cauza fricii de coronavirus

Un apel pentru donarea de sânge a fost făcut de mai multe centre din ţară, în contextul crizei declanşate de coronavirus. Criza provocată de COVID-19 a redus numărul donatorilor de sânge şi a adus la impunerea de măsuri speciale pentru a evita riscul de îmbolnăvire.

Conducerea Centrului de Transfuzie Sanguină Tulcea face un apel către tulceni să vină să doneze după ce, în ultima perioadă, numărul donatorilor a scăzut. În această perioadă, numărul mediu al persoanelor care vin să doneze este foarte mică, de doar 8 donatori pe zi.

„Este nevoie în permanenţă de sânge, se cunoaşte faptul că este criză, dar nu se iau măsuri pentru a atrage donatorii. Ar trebui să facem toţi apeluri pentru a sprijini donarea, nu ne putem descurca doar cu 8 persoane”, ne-a spus directoarea Centrului de Transfuzie Sanguină Tulcea, Georgeta Onofrei.

În această perioadă, din cauza coronavirusului, oamenii se tem să meargă să doneze sânge, pentru a nu se infecta cu acest virus.

„Lumea se fereşte să vină, deoarece se tem de coronavirus, dar îi asigurăm că măsurile de protecţie sunt maxime. Este exclus să ne gândim că în Centrul de Transfuzie Sanguină putem lua acest virus”, a spus directoarea CTS Tulcea.

Organizarea la nivel naţional a unei campanii de informare şi promovare a donării de sânge

ar avea ca efect creşterea numărul celor care ar putea să salveze vieţi cu sângele lor, este de părere directorul Georgeta Onofrei.

„Nici măcar cei care veneau de obicei, precum Poliţia, Armata, Jandarmeria, n-au mai organizat campanii pentru donare”, a spus directoarea Centrului de Transfuzie Sanguină Tulcea.

Pentru a putea fi donatori trebuie să avem vârsta cuprinsă între 18 şi 60 de ani, să fim sănătoşi şi să ne prezentăm cu un act de identitate.

Cei care donează  primesc o adeverinţă pentru o zi liberă de la locul de muncă sau o zi scutire pentru elevi, studenţi şi militari în ziua donării, o adeverinţă pentru reducere 50% la abonamentul pentru transportul în comun şi 7 tichete de masă.