* Autorizaţia de construcţie a fost emisă miercuri de Primăria Tulcea

Lucrările de modernizare a portului şi falezei Dunării vor începe săptămâna viitoare, după ce în cadrul unei conferinţe ce va avea loc luni la sediul Consiliului Judeţean se va înmâna ordinul de începere.

Primele lucrări pregătitoare vor începe în ambele capete ale falezei, iar constructorul speră ca luna viitoare să aibă prima foreză.

„După înmânarea ordinului de începere noi putem demara lucrările. Am stabilit secţiunile de lucru şi sperăm ca în luna august să avem prima foreză. Deocamdată sunt lucrări pregătitoare care se fac înaintea începerii forajului efectiv, trebuie spart pavajul existent, identificate utilităţile şi modul cum vor fi întrerupte pentru a nu afecta consumatorii. Dorinţa noastră este să începem din ambele capete ale falezei, probabil zona portului va fi una mai rapidă de început. În cealaltă parte, spre tronsonul 6, cel de după complexul Delta, este un pic mai complicat pentru că o să fie puţin mai mult de lucru cu platforma. Locul este mai îngust iar utilajul de foraj este destul de mare şi trebuie adaptat în funcţie de zonă. Lucrările pot începe concomitent în ambele capete, dar nu ştiu dacă şi forajul, iar partea de pregătire va dura un pic mai mult”, ne-a declarat reprezentantul firmei contractante, Victor Mircea Donos, SC Max Boegl România SRL.

Zilele trecute, primarul municipiului Constantin Hogea vorbea despre identificarea unei soluţii în ceea ce priveşte accesul utilajelor grele pe faleză. În acest sens, constructorul spune că sunt luate în vedere mai multe ipoteze de lucru, dar efectuarea lucrărilor pe uscat ar fi mai eficientă.

„Se analizează anumite aspecte, deoarece sunt şi utilaje care nu pot fi livrate pe apă. În prezent cheul este unul taluzat, iar utilajele foarte grele sunt destul de complicat de mutat de pe apă pe uscat, dar avem în lucru mai multe ipoteze. Se pot gândi şi nişte accese în zona Portului Comercial. Noi am încercat să facem cât mai mult posibil de pe uscat pentru că ne-ar ajuta să facem o execuţie mai rapidă”, a precizat Victor Mircea Donos.

Primăria Tulcea a emis miercuri autorizaţia de construcţie pentru lucrările de modernizare a portului şi falezei Dunării, potrivit arhitectului şef al municipiului, Filip Raicu.

„Miercuri au depus completările documentaţiei şi tot atunci s-a emis autorizaţia de construcţie pe care au primit-o pe e-mail. Fizic încă nu a fost ridicată, presupun că o vor face în cursul zilei de astăzi. La noi drumul documentelor este clar, atât timp cât documentaţia este în regulă autorizaţia iese imediat. Nu există faptul că vrea cineva sau nu vrea altcineva”, ne-a declarat, ieri dimineaţă, arhitectul şef al municipiului, Filip Raicu.

Lucrările de modernizare a portului şi falezei Dunării au fost iniţial programate să înceapă la data de 1 iulie. Procedura de relocare a pontoanelor din zonele de capăt ale falezei Dunării s-a finalizat la sfârşitul săptămânii trecute.

CJ Tulcea a semnat în luna mai a anului trecut contractul de finanţare pentru modernizarea falezei şi a Portului din municipiu, valoarea totală a lucrărilor care urmează să se execute de către asocierea Max Boegl România – Complex Delta Max Bogl Stiftung & Co.KG – Tulcea este de 190.162.236,67 lei, fără TVA.

Din această sumă, 159.969.733 lei reprezintă finanţarea eligibilă, iar CJ va aloca 3.199.394,66 lei. Durata totală de realizare a proiectului este de 42 de luni.

Portul Tulcea este principala zonă de promenadă a municipiului şi a aparţinut până acum câţiva ani Administraţiei Porturilor Dunării Maritime Galaţi care în ultimii 30 de ani nu a investit sume importante pentru reabilitarea acesteia.