* Recepţia lucrărilor la punctul de trecere a frontierei de la Isaccea a avut loc pe data de 8 iulie

Deschiderea punctului de trecere a frontierei româno-ucrainene din Isaccea, România, spre Orlovka, Ucraina, va fi discutată astăzi, în şedinţa Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă, a declarat, vineri, la Tulcea, premierul Ludovic Orban.

Punctul de trecere a Dunării cu bacul va fi inclus într-o hotărâre de guvern care va avea în vedere redeschiderea unor puncte similare din ţară a căror activitate a fost suspendată în timpul stării de urgenţă declanşată din cauza pandemiei cu noul coronavirus.

„Am stabilit împreună cu domnul ministru Bode că vom avea o discuţie cu ministrul de Interne şi cel de Finanţe să vedem dacă e pregătită deschiderea punctului şi, în ceea ce mă priveşte, dacă este aşa, luni, la şedinţa Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă, printre alte puncte de frontieră care urmează să fie redeschise, voi propune şi redeschiderea punctului de frontieră Isaccea-Orlovka. În primul rând solicitarea a fost măcar pentru transportul de marfă. Este o frontieră a Uniunii Europene şi aici deciziile trebuie luate în funcţie de regulile care există”, a declarat premierul Orban.

Ministrul Transporturilor, Lucian Bode, a spus că recepţia lucrărilor la punctul de trecere a frontierei de la Isaccea a avut loc pe data de 8 iulie.

„Pe data de 8 iulie a avut loc recepţia tehnică a lucrărilor. Inspectoratul de Stat în Construcţii a avut câteva observaţii care au fost remediate, iar Poliţia de Frontieră şi-a dat acceptul. În consecinţă, va urma un schimb de replici verbale între partea română şi cea ucraineană. Deschiderea oficială se va realiza când o delegaţie oficială din partea României, respectiv a Ucrainei va realiza un voiaj de pe un mal pe celălalt. Acolo va trebui să finalizăm şi lucrările la cei şapte kilometri de drum care leagă punctul de trecere a frontierei de localitate, dar primul pas este hotărârea de guvern”, a precizat  ministrul Transporturilor.

Premierul Ludovic Orban şi ministrul Lucian Bode au vizitat la sfârşitul săptămânii trecute trecerea Ro-Ro din Isaccea, iar la finalul inspecţiei, ministrul Transporturilor şi di-rectorul general al Administraţiei Porturilor Dunării Maritime (APDM) Galaţi, Alex Şerban, au semnat contractul pentru modernizarea portului industrial şi a celui comercial din Tulcea, în valoare de 13,5 milioane de euro.

„La Tulcea, prin reabilitarea portului industrial vom avea o creştere a traficului de marfă la circa 200.000 de tone pe an. Vom moderniza 100 de metri liniari de cheu şi 230 de metri liniari vor fi reabilitaţi. În portul comercial, prin transformarea frontului de acostare actual în cheu vertical, ne dorim să ajungem la 360.000 de tone de marfă pe an”, a declarat directorul general al APDM.

Potrivit directorului, în prezent, APDM are în derulare proiecte în valoare totală de 150 de milioane de euro şi că ofertele primite pentru realizarea proiectului de modernizare a Portului Isaccea, în valoare de aproximativ 4 milioane de euro, sunt în analiza instituţiei.