* Masca este obligatorie în pieţe, staţii de autobuz, peroane, zonele în care se organizează serbări publice sau pelerinaje, exteriorul obiectivelor turistice în localităţile Niculiţel şi Cerna

* În ultimele două săptămâni s-au înregistrat peste 110 cazuri, cele mai multe în Niculiţel, Cerna şi municipiul Tulcea

Masca de protecţie devine obligatorie de astăzi şi până pe 20 august în toate spaţiile deschise aglomerate din judeţul Tulcea. Reunit în şedinţă, Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă a decis instituirea obligativităţii purtării măştii de protecţie pentru toate persoanele care au împlinit vârsta de 5 ani, în spaţiile deschise cu un număr ridicat de persoane.

Astfel, masca este obligatorie în târguri, staţii de autobuz, peroane, zonele în care se organizează serbări publice sau pelerinaje, exteriorul obiectivelor turistice in localităţile Niculiţel şi Cerna.

Masca este obligatorie în toate pieţele din municipiul Tulcea în intervalul orar 08.00-18.00 şi oraşul Babadag, în zilele de joi şi duminică, în intervalul orar 07.00-12.00, dar şi în celelalte unităţi administrativ-teritoriale zilnic, în intervalul orar 08.00-18.00.

Grupurile mai mari de şase persoane, prezente pe Faleza Tulcea zona de promenadă, trebuie să poarte mască zilnic, în intervalul orar 09.00-14.00 şi 18.00-21.00.

Aceeaşi măsură este valabilă şi în Piaţa Civică şi parcul din centrul oraşului Babadag, zilnic, în intervalul orar 18.00-23.00, dar şi în parcurile din municipiu zilnic, în intervalul orar 09.00-11.00 şi 15.00-21.00.

„S-a luat această decizie în urma unei analize făcute de Direcţia de Sănătate Publică privind riscul epidemiologic. În ultimele două săptămâni s-au înregistrat peste 110 cazuri, iar cele mai multe au fost în Niculiţel, Cerna şi municipiul Tulcea. În pieţe masca este obligatorie într-un anumit interval orar, iar în parcuri şi pe faleză numai dacă se formează grupuri mai mari de şase persoane. Judeţele din jurul nostru, Galaţi, Brăila şi Constanţa au probleme din punct de vedere epidemiologic. Dacă acum 3-4 săptămâni Brăila era sub noi, la 44-45 de cazuri, într-o lună au ajuns la peste 600 de cazuri. Este mai bine să prevenim acum decât să avem probleme”, ne-a declarat prefectul judeţului, Cristian Iordan.

În ceea ce priveşte programul teraselor acesta nu suferă modificări, însă trebuie respectate normele de distanţare socială.

„În ceea ce priveşte terasele, nu este nicio restricţie deoarece acolo vorbim de distanţarea meselor şi să nu fie mai mult de şase persoane la o masă. În zona deltei nu am luat nicio măsură, deoarece nu sunt probleme. Cei care vizitează delta cu nave sunt obligaţi să poarte măşti. Sunt măsuri punctuale dar absolut necesare pentru a ne menţine pe o poziţie la coada clasamentului în ceea ce priveşte nu-mărul de cazuri pozitive”, a precizat prefectul Cristian Iordan.

Tot de astăzi se instituie obligativitatea purtării măştii de protecţie de către toate persoanele prezente la toate ritualurile (nunţi, botezuri, pomeni) şi slujbele religioase ce se desfăşoară atât în interiorul cât şi în afara lăcaşurilor de cult (curţile şi perimetrele exterioare ale acestora), cu respectarea regulilor de distanţare fizică între enoriaşi.

În toate celelalte spaţii deschise (ex. intrări de bloc) în care se formează aglomerări de persoane, se recomandă purtarea măştii de protecţie şi respectarea regulilor de distanţare fizică.

Ţinând cont de contextul epidemiologic actual din judeţ, cu număr de cazuri pozitive în creştere, se recomandă tuturor unităţilor administrativ-teritoriale din judeţul Tulcea să nu încurajeze organizarea de evenimente artistice precum Zilele Municipiului Tulcea, zilele comunei, etc, în perioada 07.08.2020 – 31.08.2020 şi să nu emită autorizaţii/avize pentru astfel de evenimente.