Lucrările de restaurare a Bisericii „Buna Vestire”, cea mai veche din municipiu, cunoscută şi sub numele de Biserica  Grecească, ar putea începe în toamna acestui an, după ce la sfârşitul anului trecut a fost semnat contractul de finanţare prin POR 2014-2020, respectiv mecanismul financiar Investiţii Teritorial Integrate-Delta Dunării (ITI-DD).

Biserica Buna Vestire este monument istoric, fiind inclus în Lista Monumentelor Istorice din România 2015 la poz. 484 cu codul TL-II-m-B-05974.

La proiectul în valoare de aproape 5 milioane de euro, biserica trebuie să suporte o cotă de finanţare de 2%, fonduri care ar putea fi primite cel mai probabil pe un proiect depus la Primăria Tulcea pe Legea 350.

De altfel, în cadrul ultimei şedinţe de Consiliu Local a fost aprobat un proiect de rectificare de buget prin care s-au suplimentat fondurile pentru sprijinirea unităţilor de cult-monumente istorice.

„Este o clădire încărcată cu tot ce înseamnă statutul de monument istoric, respectiv clădirea bisericii de pe strada Buna Vestire. Având în vedere istoria şi importanţa acestei clădiri, a primit o finanţare pentru reabilitare de circa 5 milioane de euro. Au şi ei cotă de finanţare de circa 2% pe care nu au de unde să o susţină şi au făcut apel pentru a găsi o soluţie să îi ajutăm”, ne-a declarat primarul Constantin Hogea.

Primarul susţine faptul că reabilitarea bisericii este absolut necesară.

„Va trebui să se depună un proiect, probabil pe Legea 350, care va fi catalogat şi sper ca aceşti bani să ajungă unde trebuie, respectiv la cota de finanţare a bisericii de pe strada Bu-na Vestire, în caz contrar riscăm să pierdem o clădire destul de importantă. Are nişte probleme de structură şi are nevoie neapărat de reabilitare, începând cu infrastructura de rezistenţă până la ornamente interioare şi exterioare, tocmai de aceea a fost primit proiectul la finanţare. Pentru cota de finanţare nu pot aplica la Consiliul Judeţean, pentru că au şi ei zona lor de acoperire financiară a parohiilor din judeţ, şi sper să găsim înţelegere şi înţelepciune în zona clericului din Tulcea ca să putem ajuta exact unde este nevoie urgentă. Eu sper că o să găsim înţelegere la tot ce înseamnă zona parohiilor din Tulcea să înţeleagă că este un moment în care pentru această biserică va trebui să acordăm fonduri”, a precizat primarul Constantin Hogea.

Contractul de finanţare a proiectului a fost semnat în luna decembrie a anului trecut, iar în prezent beneficiarii lucrează la obţinerea autorizaţiilor necesare pentru ca lucrările să de-mareze în această toamnă.