* Sistemul care supraveghează orice tranzacţie cu deşeuri din România devine operaţional din 15 ianuarie 2021

Toţi operatorii din piaţa de ambalaje din România, de la cei care colectează până la reciclatori,  ar putea fi monitorizaţi, începând cu 15 ianuarie 2021, prin Sistemul Informatic de Urmărire a Trasabilităţii Deşeurilor din Ambalaje (SIATD) potrivit reprezentanţilor Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor.

SIADT va aduce garanţia că totul se desfăşoară transparent şi legal. Firmele vor fi obligate să facă proba existenţei deşeurilor care fac obiectul unei tranzacţii, prin încărcarea în aplicaţie a două fotografii cu încărcătura de deşeuri şi a patru fotografii cu mijlocul de transport.

Ionuţ Tudorache, directorul JT Grup, operatorul regional de colectare a deşeurilor din judeţul Tulcea, spune că o echipă a societăţii a fost deja instruită în acest sens luna aceasta şi apreciază programul ca fiind unul bine venit pentru transparentizarea pieţei deşeurilor.

„Acest demers este bine venit pentru că ajută la a fi cât mai transparentă piaţa deşeurilor, care în acest moment este piratată. Societatea noastră s-a înscris deja în acest sistem. Pe data de 16 noiembrie, o echipă a societăţii noastre, formată din trei persoane, a fost şcolarizată împreună cu Fondul pentru Mediu, în organizarea OPP Remat. Din păcate, nu cred că programul va fi operaţional pe data de 15 ianuarie 2021, pentru că mai are câteva hibe identificate de către noi şi de către operatorii din piaţă. Ne dăm interesul şi comunicăm permanent cu Fondul pentru Mediu pentru a rezolva aceste erori din program. Aşteptăm ca programul să fie operaţional cu mare interes”, ne-a declarat managerul JT Grup, Ionuţ Tudorache.

Punctul de încărcare va fi monitorizat prin GPS, iar posibilele tranzacţii ilegale vor putea fi blocate în timp real. Scopul creării SIADT este acela de creştere a cantităţilor de deşeuri reciclate în mod real şi scoaterea de pe piaţă a celor care nu deţin licenţe de operare.

„Ideea programului în sine este una foarte bună, chiar dacă la început introducerea datelor este puţin complicată, apoi el ne uşurează foarte mult munca deoarece generează rapoarte direct către Fondul de Mediu şi către organizaţiile care implementează răspunderea extinsă  a producătorilor (OIREP). Din partea noastră nu implică costuri semnificative. Prin acest program, de fiecare dată când va pleca o maşină încărcată cu deşeuri de ambalaje de la noi, aceasta va fi monitorizată până la reciclator, se urmăreşte trasabilitatea deşeului, deoarece acestea apar peste noapte, iar în România se găsesc cantităţi foarte mari. Se monitorizează fiecare etapă, iar fiecare actor implicat va răspunde de gestionarea deşeurilor. Este similar cu un program care este folosit pentru transportul de lemn”, a precizat Ionuţ Tudorache.