Primăria Tulcea a început ieri lucrările pe strada Forestierului din municipiu, în zona societăţii Fraher. Lucrările vor continua în 2021 pe distanţele Remat şi până în Livezilor. Lucrările de refacere a infrastructurii în fundaţia drumului sunt realizate cu fonduri de la bugetul local, Primăria Tulcea intenţionând să implementeze anul viitor procesul de asfaltare a străzii printr-un proiect de investiţii.

„Sunt lucrări de refacere a infrastructurii în fundaţia drumului, care nu au fost făcute niciodată. Se întreţinea cu zgură, dar mai mult provoca rău. De asemenea se pun fundaţii de piatră care sunt tasate, apoi se pun alte pietre cu rosturi mai mici, iar totul se va finaliza cu un ultim strat de piatră, peste care, dacă timpul ne va permite acum, vom pu-ne asfalt, dacă nu, la primăvară. Lucrarea de acum se în-tinde pe o porţiune de doar 400 de metri în zona Fraher, deoarece încercăm să înlesnim accesul numeroşilor angajaţi care merg pe această stradă, plus livrarea mărfurilor. Contează foarte mult ca toate societăţile de pe această stradă să îşi desfăşoare activitatea cum trebuie, fiind necesară atât pentru cetăţeni cât şi pentru distribuitori. Lucrarea va continua anul viitor cu un proiect de investiţie care să cuprindă zona Remat până în Livezilor, acolo unde sunt necesare investiţii mai mari deoarece în acele zone joase se impune realizarea unor terasamente sau chiar a unor poduri. Proiectantul ne va da soluţiile cele mai bune. Anul viitor va fi gata în totalitate, pentru că este o stradă foarte importantă”, ne-a declarat primarul Ştefan Ilie.

Fondurile necesare lucrării de asfaltare vor fi identificate anul viitor, administraţia luând în calcul faptul că pentru un kilometru de stradă sunt necesari circa 200.000 euro.

„Sursele de finanţare pentru lucrările de asfaltare le vom găsi pe parcurs. Acum un an nimeni nu ştia de fondul de redresare şi rezilienţă, care a apărut ca urmare a Covid-ului. Dacă Primăria Tulcea era pregătită cu nişte proiecte, acum doar le depunea”, a precizat Ştefan Ilie.

De-a lungul anilor în zona respectivă s-au realizat doar lucrări de întreţinere a drumului, investiţia fiind inclusă în Master Planul de lucrări al Aquaserv. În anul 2017, peste 500 de cetăţeni ai oraşului înaintau administraţiei locale o petiţie prin care solicitau repararea străzii.

Reparaţii parţiale pe Iuliu Maniu pentru redeschiderea traficului

O altă stradă pe care se fac în prezent reparaţii parţiale este Iuliu Maniu, tronsonul dintre străzile Spitalului şi Libertăţii, acolo unde a fost înlocuită conducta de alimentare cu apă.

„Mai lucrăm la Iuliu Maniu, unde am creat un disconfort cu lucrările de apă-canal care erau necesare. Vom face nişte reparaţii parţiale, mai mult nişte cârpeli, pentru a putea redeschide traficul, iar anul viitor vom executa întreaga stradă”, a spus Ştefan Ilie.

În prima şedinţă de Consiliu Local a noului legislativ a avut loc o rectificare de buget în urma căreia a fost alocată suma de 50.000 lei, necesară achiziţiei de conductei de pe Iuliu Maniu.

Tulcenii vor propune obiectivele prioritare în cadrul bugetărilor participative

Edilul a mai menţionat faptul că marea majoritate a străzilor au nevoie de lucrări pentru reabilitare şi de investiţii.

Unele se vor realiza din bugetul local, dar cele mai multe din fonduri europene şi nerambursabile.

„Pentru aceste investiţii este nevoie de multă muncă, care începe cu repararea erorilor trecute, cu intabularea imobilelor, introducerea după caz în patrimoniul oraşului şi până la realizarea proiectelor şi identificarea surselor de finanţare. Nu începem de la zero, ci de la minus, însă nu ne sperie efortul şi contăm mult pe sprijinul locuitorilor. Vor fi propuneri publice în care locuitorii să decidă care din obiective sunt prioritare. Vom da naştere unor bugetări participative în care cetăţenii vor hotărî, după exemplul altor administraţii publice locale, îmbunătăţind experienţa acestora”, a precizat primarul Ştefan Ilie.