Pe data de 24 februarie se finalizează seria întâlnirilor online a membrilor Consiliului Consultativ implicat în desemnarea viitorului guvernator al Deltei Dunării.

Printre cei care s-au implicat până acum în pregătirea temelor se află reprezentanţii Flag Delta Dunării şi cei ai Federaţiei Organizaţiei de Pescari din Delta Dunării (FOPDD), care  au elaborat mai multe direcţii pe tema pescuitului. Este vorba de nouă direcţii generale de pescuit, trei de pescuit sportiv, cinci de acvacultură şi şase de procesare.

„Acestea au doar rol de propuneri, în urma dezbaterilor secretariatul va reţine cele care au întrunit consensul participanţilor. Se propune adoptarea principiului Catch&release în cadrul întregului pescuit sportiv acest lucru fiind necesar în contextul în care activitatea de pescuit sportiv exercită o presiune foarte mare asupra resursei piscicole, în special asupra speciilor valoroase şi din cauza faptului că actul de control asupra acestei activităţi este extrem de redus prin numărul şi dispersia foarte mare a acestora”, ne-a declarat preşedintele Flag Delta Dunării, Dan Buhai.

Reprezentantul Asociaţiei „Ivan Patzaichin-Mila 23″, Teodor Frolu, spune că obiectivul principal al asociaţiei este creşterea numărului de zile pe care un turist le petrece în deltă prin creşterea numărului locurilor de vizitare.

„Trebuie crescut numărul locurilor de vizitare deoarece acum este o presiune foarte mare pe 2-3 locuri din deltă care sunt aglomerate, precum Letea şi Sulina. Ar trebui să fie 50 de locuri interesante de vizitat în deltă. Aceste locuri ar însemna nişte puncte în mai multe locuri ale deltei care să permită să ai mici trasee de vizitare, observatoare de păsări funcţionale, prezentări ale locurilor de făcut baie, astfel încât oferta să fie mult mai variată şi să se producă o dispersie a turiştilor, nu să fie o buluceală în două locuri. Acest lucru ar diminua presiunea şi agresivitatea pe anumite zone. Obiectivul principal a tot ceea ce propunem este să creştem numărul de zile pe care le petrece un turist în deltă, să vină tot timpul anului dacă este posibil sau măcar 9 luni pe an, iar aceste vizite să se facă cu o presiune cât mai mică pe mediu. Când ai foarte multă lume cu bărcile într-un singur loc creezi mari probleme de mediu. Astfel şi comunităţile ar avea de câştigat pentru că oamenii se duc şi către Chilia, Maliuc, Pardina. Ideea de a diversifica aceste puncte este treaba ARBDD care trebuie să se ocupe de protecţia mediului. Este pentru prima dată când particip la mai multe întâlniri pe tema deltei şi sunt interesante, o discuţie foarte utilă pe care de mult timp nu am mai avut-o”, a precizat Teodor Frolu.

Citiţi continuarea în paginile ziarului DELTA.