Bugetul de venituri şi cheltuieli al municipiului Tulcea, pentru anul 2021, are o valoare de 305 milioane de lei şi este pentru prima oară după mulţi ani când cea mai mare parte a bugetului local este alocată investiţiilor, a anunţat primarul Ştefan Ilie, în conferinţa de presă desfăşurată miercuri.

La repartizarea banilor din buget s-a ţinut cont de priorităţile semnalate de locuitorii municipiului.

„Pe locurile principale între nevoile tulceanului sunt strada, parcarea şi apa care se adună la ploile torenţiale. În orice statistică am face, vedem că marea majoritate a cetăţenilor îşi doreşte străzi reabilitate, mai multe locuri de parcare, iar apele să nu le mai inunde subsolurile sau străzile şi centrul oraşului. Pe locul patru, între priorităţi, se află extinderea reţelei de alimentare cu gaz metan”, a precizat primarul Ştefan Ilie.

Anul acesta, Primăria Tulcea a bugetat re-abilitarea şi modernizarea unor străzi însumând 30 de kilometri. De asemenea, şi sistemul de canalizare şi de preluare a apelor pluviale din municipiu va fi îmbunătăţit, în urma unui proiect pentru care a fost emisă recent autorizaţia de construire.

„Pe partea de proiecte de drumuri noi, avem în plan reabilitarea mai multor străzi, totalizând 30 de km. Acestea vor intra în reabilitare nu numai ca reasfaltare, ci şi ca reabilitarea canalizărilor, pluvialului unde este cazul, a canalizaţiei şi al iluminatului public, tot unde este cazul”, a declarat viceprimarul municipiului Tulcea, George Şinghi, în conferinţa de presă de miercuri.

Viceprimarul George Şinghi a mai precizat faptul că pe viitor se doreşte racordarea gospodăriilor din zona de est a municipiului la reţeaua de gaze.

„Am primit numeroase solicitări în ceea ce priveşte şi reţeaua de gaze. Avem un proiect pe fonduri europene pe care sperăm să-l obţinem prin programul de rezilienţă. Este vorba de zona de case din estul municipiului, în mare parte, zonă neacoperită până în prezent de extinderile Tulcea Gaz”, a precizat viceprimarul.

George Şinghi a dorit să aducă la cunoştinţă tulcenilor care este statusul obiectivelor de investiţii care se află în derulare.

„Toţi cetăţenii doresc să afle stadiul lucrărilor în desfăşurare în municipiu, mai ales cele legate de infrastructură. Lucrările de pe strada Viitorului sunt aproape finalizate, mai este o zonă de remediat. De asemenea, mai este de asfaltat o bandă pe strada Tineretului. Pe strada Griviţei este şantier în desfăşurare. S-a finalizat colectorul canalizare menajeră şi s-au începutul lucrările la canalizarea pluvială. Aceasta începe de pe strada Griviţei, Babadag şi ajunge în Dobrogeanu Gherea şi se va vărsa în viitorul canal  colectorul pluvial de pe strada Păcii. Lucrarea are ca termen ianuarie 2022, bineînţeles şi cu refacerea asfaltului. Pe Iuliu Maniu lucrările sunt avansate, termenul este la sfârşit de mai. Urmează să înceapă lucrările pe aleea Mărăşeşti, iar în finalizare mai sunt câteva lucrări rămase pe strada Viticulturii, este vorba de o canalizare între tronsoanele Comerţului şi Gavrilov Corneliu. Pe strada Bacului a fost finalizată şi canalizarea şi pluvialul, urmează să se toarne stratul de asfalt la deschiderea staţiilor”, a spus Şinghi.

În proiectul de reabilitare şi modernizare a sistemului rutier vor intra 15 străzi din  zona de est a municipiului Tulcea  însumând 7,5 km. Este vorba despre străzile 24 Ianuarie, Cuza Vodă, Armeană, Concordiei, Gloriei, Avram Iancu, Sălciilor, Mihai Viteazu, Rahovei, Traian Vuia, Nicolae Bălcescu, George Georgescu, Prislav, Plugarilor şi Primăverii.

De asemenea, în zona de vest lucrările de reabilitare şi modernizare se vor realiza pe 21 de străzi, totalizând 10 km. Astfel, străzile sunt Victoriei (tronson Isaccei – Bucovinei şi Bucovinei – Progresului), Bucovinei (tr. Victoriei – Babadag), Delfinului, Buna Vestire (tr. Victoriei – Babadag), Dobrogeanu Gherea şi M. Kogălniceanu, Libertăţii (tr. Victoriei – Antenei), Antenei, Eroilor (tr. Victoriei-Trandafirilor), Maior Andrei Grigore (tr. Lupeni – Victoriei), Trandafirilor (tr. Traian – Buna Vestire), Traian (tr. Trandafirilor – Buna Vestire), Oiţelor, Mircea Vodă (tr. Tribunal – Libertăţii), Toamnei, Rezervorului (tr. Libertăţii – Babadag), Podgoriilor (tr. Victoriei – Iuliu Maniu), Aleea Cicoarei, Pelinului, Alunişului, Războieni (tr. M. Viteazu – Sublocotenent Corneliu Gavrilov), C.A. Rosetti (tr. Babadag -Griviţei).

Nu în ultimul rând, vor intra în lucrări de reabilitare şi modernizare şi în lucrări tehnico edilitare străzile Alexandru cel Bun, Păcii, Plugari tronson 2 (Eternităţii – Păcii), Corneliu Gavrilov, I.L. Caragiale, Dumitru Ivanov, Prelungirea Spitalului şi Forestierului, însumând 11,5 km.