Potrivit directorului Aquaserv SA, Valentin Ifrim, circa 15% din gospodăriile din municipiul Tulcea nu sunt racordate la sistemul de canalizare, acestea fiind prinse în proiectul de dezvoltare a reţelei.

„Circa 15% din gospodăriile din municipiul Tulcea nu sunt racordate la sistemul de canalizare. Străzile pe care se va implementa sistemul sunt cuprinse în proiectul major de extindere a reţelei de canalizare. Au fost întocmiţi indicatorii tehnico-economici şi studiul de fezabilitate şi am trimis proiectul spre aprobarea Consiliului Local în şedinţa de luna aceasta. Pe străzile unde există deja canalizare în municipiu oamenii îşi doresc şi solicită racordarea pentru a avea o viaţă decentă”, a precizat directorul Valentin Ifrim.

O nouă cerere de finanţare pentru cea de-a doua etapă a proiectului de dezvoltare a reţelelor de apă şi canalizare din judeţ urmează a fi depusă pe Programul Operaţional Infrastructura Mare 2014-2020 fără verificarea evaluatorului.

Consilierii locali vor vota în şedinţa de joi studiul de fezabilitate, indicatorii tehnico-economici şi cofinanţarea Primăriei Tulcea la proiectul privind dezvoltarea reţelelor de apă şi canalizare din judeţ. Primăria Tulcea alocă o cofinanţare din bugetul local în valoare de 3.818.644,66 lei fără TVA, reprezentând 2% din valoarea eligibilă a investiţiei.

„Urmează depunerea cererii de finanţare pe Programul Operaţional Infrastructura Mare. Valoarea investiţiei la nivel de judeţ este de 171.310.511 euro, din care 41.363.458 de euro reprezintă investiţiile care se vor desfăşura în municipiul Tulcea, ambele sume fără TVA. Vom depune cererea fără verificarea evaluatorului, pentru a câştiga timp. Restul lucrărilor se vor realiza în 13 comune şi oraşe din judeţ, CA Rosetti, Chilia Veche, Pardina, Ceatalchioi, Sulina, Crişan, Maliuc, Mahmudia, Isaccea, Văcăreni, Măcin, Carcaliu şi Babadag”, ne-a declarat directorul Aquaserv Tulcea, Valentin Ifrim.

Întârzierile evaluării unei noi cereri de finanţare pentru cea de-a doua etapă a proiectului a fost semnalată de primarul Ştefan Ilie, care preciza, în luna martie, că Primăria Tulcea a transmis mai multor ministere un memoriu. Documentaţiile revizuite de consultant nu au fost aprobate de Comisia Jaspers, în ciuda dialogului continuu din ultimii doi ani.

„Una din problemele acestui proiect este că evaluatorul întârzie. Nu este vorba despre calitatea studiilor sau a altor documentaţii tehnice, pentru că, de-a lungul timpului, s-au cerut mai multe explicaţii identice. Pot să cred că evaluatorul întârzie fiindcă este plătit regeşte şi atunci vrea să se ducă pe o perioadă cât mai lungă de timp”, spunea atunci primarul Ştefan Ilie.

Contractul de servicii privind asistenţa tehnică pentru pregătirea aplicaţiei de finanţare este încheiat între Aquaserv Tulcea şi asocierea Louis Berger SAS – Louis Berger SRL-Ecorec Environment SRL.

În anul 2008, autorităţile tulcene au semnat contractul de finanţare pentru Master-planul de dezvoltare a reţelelor de apă şi canalizare din judeţul Tulcea, proiect al Asociaţiei de Dezvoltare Durabilă a Serviciilor de Apă şi Canalizare, iniţiat de societatea Aquaserv SA.

Proiectul a fost finanţat prin Programul Operaţional Sectorial Mediu 2007-2013, a avut o valoare iniţială de 419.371.852 lei, fără TVA, şi a avut drept obiectiv îmbunătăţirea infrastructurii de apă şi apă uzată, de acest proiect beneficiind 106.000 locuitori ai oraşelor Isaccea, Măcin şi Sulina, precum şi locuitorii municipiului Tulcea.

În aprilie 2017, vicepremierul României, Sevil Shhaideh, a semnat contractul de fazare a acestui proiect care are o valoare totală de 42,9 milioane lei şi a fost finanţat prin Programul Operaţional Infrastructură Mare. Din această sumă, 35 de milioane de lei reprezintă alocarea europeană prin POIM 2014-2020, iar restul contribuţia Guvernului României, potrivit datelor făcute publice la acea vreme de autorităţi.

În luna mai a aceluiaşi an, societatea Aquaserv SA, furnizorul judeţean de servicii de apă şi canalizare, a semnat cu compania Louis Berger contractul de asistenţă tehnică pentru realizarea celei de-a doua etape a Master planului pentru dezvoltarea infrastructurii de apă şi apă uzată din judeţul Tulcea.