Deşi  este un cartier nou cu clădiri noi, haosul urbanistic din Sud-Vii a generat multiple probleme precum lipsa străzilor asfaltate şi a trotuarelor, dar şi a reţelei de canalizare.

De asemenea, pe străzile Georges Boulanger, Ion Jalea şi Lăcrămioarelor, din cartierul Mesteceni, oamenii au în prezent apă, dar nu şi reţea de canalizare.

Lipsurile generate de haosul urbanistic ar putea fi rezolvate dacă şi cetăţenii ar colabora cu administraţia locală şi ar fi de acord să cedeze suprafeţele din domeniul privat în do-meniul public al municipiului. În caz contrar, Primăria Tul-cea va recurge la exproprierea acestora pentru a conecta zona la reţeaua de canalizare, dar şi pentru a schimba racordurile de apă, atrage atenţia viceprimarul George Şinghi.

Din cauza situaţiei juridice a acestor suprafeţe, lucrările nu au putut fi  incluse în proiectul Aquaserv privind dezvoltarea reţelelor de apă şi canalizare, al cărui studiu de fezabilitate a fost aprobat în ultima şedinţă de Consiliu Local. Explicaţii şi soluţii în acest sens au fost date de conducerea societăţii Aquaserv şi reprezentanţii administraţiei locale, la solicitarea consilierului local PSD, Andaluzia Luca.

„Este o continuare a proiectului demarat prin POS-ul de mediu. Sunt abordate străzi care nu au avut finanţare sau nu au fost cuprinse în acest proiect. În general vizează părţi din zonele laterale ale oraşului, atât pe apă cât şi pe canalizare. De asemenea, mai sunt nişte investiţii care se vor derula în staţia de tratare şi în cea de epurare. Circa 40% din valoarea proiectului este afectată de municipiu, în jur de 10 km de reţea. În municipiu sunt cuprinse zona Mesteceni, Baltag, extindere până în Mineri a reţelei de apă-canalizare pe anumite sectoare, inclusiv Livezilor, Forestierului. Pentru primul proiect, cel legat de reţele apă-canal municipiul Tulcea, estimez că execuţia lucrării va fi urcată pe SEAP în a doua jumătate a lunii iunie, cu clauză suspensivă”, a declarat directorul Aquaserv Tulcea, Valentin Ifrim.

Directorul Aquaserv a adăugat şi faptul că proiectul cu-prinde toate unităţile administrativ-teritoriale care au aderat la operatorul regional.

„Proiectul cuprinde toate celelalte UAT-uri care au aderat la operatorul regional, oraşele Sulina, Isaccea, Măcin. Investiţii majore sunt în Babadag unde circa 90% din reţelele de apă şi canalizare vor intra în acest proiect prin schimbarea şi extinderea lor. De asemenea, UAT-urile din deltă, tot Braţul Chilia însemnând C.A. Rosetti, Chilia Veche, Ceatalchioi şi Braţul Sulina-Maliuc şi Crişan, Mahmudia şi Carcaliu. Grindu şi Văcăreni sunt singurele UAT-uri care nu au în acest moment niciun fel de investiţie în acest proiect”, a precizat Valentin Ifrim.

În ceea ce priveşte cele două cartiere din municipiu, primarul Ştefan Ilie a propus să aibă loc întâlniri cu proprietarii.

„Din punctul meu de vedere, trebuie să avem întâlniri cu proprietarii pentru a găsi soluţiile prin care aceştia, notarial, să predea străzile respective în patrimoniul municipiului şi atunci vom crea condiţii pentru a putea proiecta-executa reţele edilitare”, a precizat Ştefan Ilie.

În continuare, viceprimarul George Şinghi a vorbit despre două soluţii, cedarea loturilor către primărie sau exproprierea în interesul public. În primă fază se vor face studii în care vor fi trasate străzile, pentru a stabili care sunt proprietăţile private cu pricina.

„Cartierul Mesteceni este de la cimitir spre nord-vest, spre Lukoil, iar Sud-Vii de la cealaltă parte a cimitirului, spre şoseaua Agighiol. O soluţie ar fi dacă acei proprietari de terenuri şi implicit şi de străzi ar putea ceda loturile pe care le deţin către primărie pentru a deveni domeniu public şi a le putea intabula. A doua metodă la care va recurge primăria dacă nu vom găsi înţelegere, şi care este folosită peste tot în ţară, vom desena cum trebuie aceste străzi, la lăţimea necesară, vom vedea care sunt parcelele implicate din proprietăţile acelor case, se va face raport de evaluare şi vor fi expropriaţi pentru interesul public”, a subliniat  viceprimarul George Şinghi.

Alimentarea cu apă, o problemă actuală a localităţilor din deltă

O discuţie pe acest subiect a avut loc şi în plenul Consiliului Judeţean, dar de data aceasta în ceea ce priveşte alimentarea cu apă în localităţile din Delta Dunării.

Consilierul judeţean PNL Nicolae Chichi a cerut lămuriri legate de investiţiile privind alimentarea cu apă în Caraorman şi Ceatalchioi, exprimându-şi nemulţumirea că locuitorii de acolo nu beneficiază în prezent de aceste utilităţi.

„În 1996 a fost o HG care aproba alimentarea cu apă în localităţile din Delta Dunării, respectiv pentru 10 localităţi. În 2019 s-a făcut o recepţie finală pentru Pătlăgeanca, Ceatalchioi şi Caraorman. Întrebarea este dacă Caraorman este prins în proiectul Aquaserv, când vom avea apă şi ce perspective avem acolo. De 25 de ani nu reuşim să facem două alimentări cu apă în două sătuce mici cu câteva sute de oameni”, a spus Nicolae Chichi.

Directorul Aquaserv Tulcea, Valentin Ifrim, a precizat faptul că în Ceatalchioi şi Caraorman investiţiile nu se pot rea-liza în prezent deoarece staţia de tratare a apei se află în patrimoniul Apelor Române.

„Pătlăgeanca, Ceatalchioi şi Caraorman sunt prinse în studiul de fezabilitate. Am început luna aceasta aprobările în consiliile locale, mai puţin Ceatalchioi şi Caraorman, care spre deosebire de Partizani şi Gorgova care au trecut în patrimoniul UAT-ului şi acesta poate aproba investiţii, ele sunt încă în patrimoniul Apelor Române. Din ceea ce ştiu, au început de mai bine de un an demersuri pentru preluarea lor printr-o HG care stagnează. Vestea proastă este că nu se pot derula aceste investiţii pe care noi le-am prins în studiul de fezabilitate la acest moment, vor fi blocate. La Ceatalchioi era vorba despre reabilitarea frontului de captare, a unei staţii de tratare şi extindere a 20 de km de reţea de apă. La Caraorman era vorba despre reabilitarea frontului de captare, prinsă staţia de tratare şi o extindere a reţelei de apă de 1,2 km”, a explicat Valentin Ifrim.

Preşedintele CJ Tulcea, Horia Teodorescu, a susţinut re-luarea demersurilor legislative în acest sens.

„Din punctul meu de vedere ar trebui făcute din nou demersuri legislative cu parlamentarii noştri, ori prin hotărâre de guvern să se facă acest transfer de la Apele Române către UAT”, a declarat preşedintele Horia Teodorescu.

Prezent în sală, Anastase Moraru, preşedintele Asociaţiei Intracomunitare „Dezvoltarea Durabilă a Serviciilor de apă şi canalizare din Judeţul Tulcea”, a menţionat faptul că există o hotărâte de guvern  în dezbatere interministerială.

„Există o HG în dezbatere interministerială de predare a staţiei de la Ceatalchioi şi Caraorman care să fie predate din domeniul public al statului în cel al UAT-ului. Cu cât această HG va fi promovată mai repede, şi poate cât încă mai avem HCL-uri de aprobare a studiilor de fezabilitate, ar putea să intre în proiectul de investiţii, deşi cred că este deja foarte târziu”, a transmis preşedintele Anastase Moraru.

O staţie de tratare a apei din Caraorman a fost inaugurată în anul 2018, prin programul Ministerului Apelor şi Pădurilor „Alimentări cu apă a localităţilor Ceatalchioi, Partizani, Gorgova, Caraorman, Pătlăgeanca, Periprava, Tudor Vladimirescu din Delta Dunării”, în valoare de circa 5,8 milioane de euro, bun care nu a fost preluat de autorităţile locale nici până în ziua de astăzi.