Better Tulcea este numele proiectului cultural lansat ieri la Casa Avramide de reprezentanţii Filialei  Dobrogea a Ordinului Arhitecţilor din România. Finanţat din Timbrul de Arhitectură, proiectul propune o serie de activităţi desfăşura sub egida Better Tulcea:  crearea unei reviste de benzi desenate pe teme inspirate din problemele urbane ale Tulcei, benzi desenate ce apoi vor pleca în turneu prin şcolile din municipiu, ateliere de meşteşuguri tradiţionale în construcţii, comemorarea lui Alecu Văcărescu, activităţi de tip joc pe teme de urbanism şi construire la Casa Avramide şi în Piaţa Civică.

Arhitect Anca Suhov, vicepreşedintele OAR Dobrogea, a prezentat modul în care a luat naştere acest proiect.

“Am hotărât ca anul 2021, cel în care OAR împlineşte două decenii de la înfiinţare, Tulcea să pornească în direcţia bună prin dialog între administraţie şi proiectare, dar şi prin începerea educării atât a investitorului, cât şi a beneficiarului şi utilizatorului final. Începem cu generaţiile viitoare, de aceea venim cu benzi desenate pe care le-am gândit ca nişte poveşti cu, pentru şi despre tulceni, pe care le-am dezvoltat după rostogolirea la începutul lunii martie a unui chestionar online ce a sondat relaţia tulceanului cu Tulcea. La acest chestionar şi-au făcut timp să ne răspundă un număr de 525 din cei aproape 74.000 de locuitori ai oraşului nostru, din care circa 10.000 de vârstă şcolară. Cu benzile desenate vom ieşi în stradă, vom merge în şcoli şi ne dorim să ajungă subiect de discuţie în casele tulcenilor”, a declarat Anca Suhov.

Mădălina Sbarcea, cercetător în cadrul INCDDD, a spus că scopul proiectului este implicarea a cât mai mulţi tineri în procesele de dezvoltare şi planificare urbană.

“Ideea de benzi desenate este intenţia unui transfer de bune practici dinspre Oslo înspre Tulcea. În luna ianuarie anul trecut am avut ocazia de a vedea rezultatele unui proiect desfăşurat de o organizaţie neguvernamentală din Norvegia. Sub această umbrelă a planificării urbane participative, ei aveau acelaşi scop ca şi noi, de a încerca să implice cât mai mulţi tineri în procesele de dezvoltare şi planificare urbană”, a spus cercetător Mădălina Sbarcea.

Un alt arhitect implicat în proiect, Dan Ivanov, a menţionat faptul că proiectul vizează o şcoală de vară în cadrul Satului Pescăresc şi scenete privind viaţa urbană, în Piaţa Civică.

“În următoarele episoade pe care le avem în plan se regăsesc două activităţi. Una dintre acestea este o şcoală de vară pe care sperăm să o organizăm în cadrul Satului Pescăresc, unde se ştie că o parte din imobilele de acolo au nevoie de reparaţii la finisajele exterioare. A doua activitate pe care am gândit-o ar fi ca în Piaţa Civică să se poată organiza o serie de scenete poate chiar cu actori sau teatru de păpuşi. Temele acestor activităţi vor fi viaţa urbană, cultura urbană, relaţia om-mediu construit. Totodată, ne-am gândit să inventăm un joc tip puzzle 3D cu o serie de machete de diferite tipuri de căsuţe care se găsesc în spaţiul construit al Tulcei pentru ca cei mici să se poată juca cu ele şi a înţelege inserţiile favorabile şi nefavorabile de spaţiu construit. Sperăm să stimulăm imaginaţia şi percepţia tinerei generaţii să vadă mediul construit mai în detaliu. Sperăm ca aceste activităţi să creeze un spaţiu prielnic pentru a deveni o tradiţie multianuală. Rămâne de văzut cât o să fie sprijinul Timbrului de Arhitectură”, a precizat arhitect Dan Ivanov.

Mihai Isacov, preşedintele Filialei Dobrogea a OAR, şi-a exprimat interesul cu privire la proiect.

“Este un proiect deosebit. La noi în filială nu prea s-a mai întâlnit un astfel de eveniment  şi abia aştept să văd cum se va desfăşura în continuare. Apreciez foarte mult echipa de colaboratori, autorităţile locale care s-au implicat şi sunt alături de Filiala Dobrogea. Eu personal sunt foarte apropiat de tulceni. Mi-am început activitatea de arhitect aici în 1983-1984 şi sunt foarte ataşat de locurile dumneavoastră de aici. Vă urez succes în continuare!”, a transmis preşedintele Mihai Isacov.

Prezent la eveniment, primarul Ştefan Ilie a vorbit despre dezvoltarea urbanistică a oraşului, subliniind faptul că Tulcea funcţionează pe un Plan Urbanistic General din anul 1996.

“Cred că este timpul pentru Better Tulcea şi sunt convins că atât timp cât oamenii, indiferent de ocupaţiile pe care le desfăşoară în oraş sau în jurul oraşului, care pun  pe primul loc devotamentul pentru un oraş mai frumos, pot face minuni şi în locuri despre care se crede că nu mai pot fi schimbate în bine. Avem nevoie de sprijinul dumneavoastră, pentru că trebuie să ne fixăm strategii în aşa fel încât bunurile publice să fie utilizate pentru o dezvoltare armonioasă a oraşului, dezvoltare urbanistică. Să nu uităm că noi, la Tulcea, încă funcţionăm pe un Plan Urbanistic General din 1996, expirat de foarte mulţi ani. Municipiul a cheltuit nişte sume pentru reactualizarea lui, dar acest lucru din nefericire nu s-a mai întâmplat. Better Tulcea este un motto pentru toţi cei care iubesc Tulcea”, a declarat primarul Ştefan Ilie.

La eveniment au fost prezenţi arhitecţi, reprezentanţi ai instituţiilor de cultură din Tulcea, dar şi consilieri locali.