Comisia Europeană a confirmat pentru G4Media şi Info Sud-Est că a întrerupt plăţile din programul ITI Delta Dunării, mecanismul european de peste 1,1 miliarde de euro, care ar fi trebuit să fie cheltuiţi pentru dezvoltarea comunităţilor din Tulcea şi Delta Dunării şi ridicarea nivelului de trai.
Autorităţile române investighează modul în care au fost cheltuiţi banii europeni, susţine Comisia Europeană. Decizia Comisiei vine în urma unei investigaţii de presă care a arătat modul defectuos în care a fost cheltuită o mare parte din banii puşi la dispoziţie de Uniunea Europeană. Investigaţia a fost publicată în Info Sud-Est, G4Media, Suddeutsche Zeitung (Germania) şi în două articole din NRC (Olanda), scrie G4Media.
„Autorităţile române investighează în prezent faptele şi efectuează verificări suplimentare cu privire la presupusa utilizare abuzivă a fondurilor UE în cadrul mecanismului ITI Delta Dunării. Pentru a se asigura că bugetul UE este protejat, în aşteptarea ca autorităţile române să finalizeze evaluările, Comisia a emis o scrisoare pentru a întrerupe plăţile legate de ITI Delta Dunării. În cazul în care neregulile sau presupusa fraudă vor fi confirmate, autorităţile naţionale şi Comisia vor impune corecţii financiare”, a declarat pentru G4Media şi Info Sud-Est Veronica Favalli, ofiţer de presă pentru Politica Regională şi Reformele Structurale din cadrul Comisiei Europene.
Potrivit surselor noastre, lucrările la proiecte precum Podul peste Dunăre sau Portul Tulcea nu vor fi oprite, însă România nu poate lua rambursările pe contractele pe care se fac plăţile până nu se face o auditare a proiectelor în teritoriul ITI.
„Practic România nu poate lua rambursările pe contractele pe care se fac plăţile până nu se face o auditare a proiectelor în teritoriul ITI. În mod normal, proiectele nu au de suferit decât dacă auditul spune că un anumit proiect are probleme în respectarea regulilor, nu are legătură cu întregul sistem. România face plăţile pe contracte, după care se solicită rambursarea de la Comisia Europeană. Pentru cele din teritoriul ITI Delta Dunării nu se poate cere rambursarea până când nu este finalizat raportul de audit. Acest lucru nu înseamnă că oprim lucrările de la Podul peste Dunăre, că cineva a ridicat o suspiciune pe Axa 2 din POR, care se desfăşoară pe FLAG şi nu are legătură cu ITI”, a declarat, sub protecţia anonimatului, o sursă pentru ziarul „Delta”.
Tot ieri, fostul guvernator al Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării Mălin Muşetescu a afirmat că fondurile pentru ADI-ITI Delta Dunării în exerciţiul financiar 2021 – 2027 vor fi suspendate.
„Comisia Europeană a suspendat toate plăţile pentru ADI-ITI Delta Dunării 2020. O altă veste şi mai proastă este suspendarea fondurilor pentru ADI-ITI Delta Dunării în exerciţiul financiar 2021 – 2027. Cum două veşti nu vin niciodată singure, mai este o informaţie care nu sună bine deloc: aceste măsuri au fost luate deoarece fondurile erau destinate majoritar Deltei Dunării, ceea ce nu s-a întâmplat. România nu a respectat angajamentele faţă CE, iar un infrigement este inevitabil. Infrigement pe care îl vor plăti tot românii de rând”, a postat pe pagina de socializare Mălin Muşetescu.
Citiţi continuarea în paginile ziarului DELTA.