Primarul municipiului Ştefan Ilie a participat ieri la întâlnirea Asociaţiei Municipiilor în România (AMR) condusă de primarul Clujului, Emil Boc, care cere ajutor Guvernului şi partidelor parlamentare pentru susţinerea unui proiect de lege care să faciliteze unificarea administrativă voluntară a municipiilor cu unităţile administrativ-teritoriale limitrofe.

Mai mult, proiectul de rezoluţie propune ca în cazul reunificării voluntare a unei UAT cu municipiul reşedinţă de judeţ în vederea realizării zonei metropolitane să se acorde anumite facilităţi administrative.

Concret, se doreşte ca procedura de unire a două localităţi să fie mai uşoară, respectiv să se realizeze într-un termen mai scurt.

„Şi acum se pot unifica unele unităţi administrativ teritoriale, respectiv un sat poate deveni comună sau o comună poate deveni oraş prin referendum. Se solicită ca atunci când două localităţi îşi doresc să se unească să se facă un referendum, iar dacă ambele UAT-uri îşi doresc să se unească, procedura privind unirea lor să fie mult mai uşoară în sensul de a nu fi întârziată. Acum este vorba despre cazul municipiului Buzău şi comuna Ţinteşti, care doresc să se unească în urma unui referendum programat pe 25 septembrie şi se solicită ca procedurile să fie mai uşoare, în aşa fel încât atunci când există dorinţă de ambele părţi să nu se mai pună piedici”, ne-a declarat primarul Ştefan Ilie.

Edilul a dat exemplul localităţii Văcăreni din judeţul Tulcea, care în anul 2004 a devenit comună printr-o Hotărâre de Guvern în termen de circa 7 luni.

„În 2004, când satul Văcăreni s-a transformat în comună a fost un referendum în care au fost întrebaţi locuitorii din Luncaviţa, Văcăreni şi Rachelu. Referendumul a ţinut două zile, iar marea majoritate a oamenilor au zis că sunt de acord, procedura realizându-se după 6-7 luni prin Hotărâre de Guvern”, a precizat Ştefan Ilie.

Prezent la şedinţa AMR, premierul Florin Cîţu le-a transmis primarilor că este de acord cu descentralizarea cerută de aceştia, însă vrea să vadă soluţii din partea acelor primării unde veniturile sunt mai mici decât cheltuielile cu salariile.

Recent, primarul Clujului a relansat ideea regionalizării României printr-o comasare a judeţelor în regiuni ar facilita atragerea de fonduri europene şi, de asemenea, ar distruge un sistem clientelar vechi de 55 de ani. Emil Boc a avut în acest sens o încercare eşuată a guvernului pe care îl conducea, în 2011. La vremea respectivă, premierul a spus că ideea este „interesantă”.