Efectul scumpirilor la gaze şi energie electrică riscă să se transfere în totalitate asupra consumatorilor, persoane fizice şi juridice, în lipsa măsurilor de sprijinire a IMM-urilor, fapt care va conduce la creşterea generalizată a preţurilor şi la scăderea competitivităţii economiei româneşti, avertizează Sterică Fudulea, secretarul general al Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR), din care fac parte şi patronatele tulcene.

În acest context, Guvernul trebuie să clarifice cât mai repede care este modalitatea prin care va compensa IMM-urile pentru cheltuielile cu creşterea preţurilor la energie, un proiect de lege în acest sens fiind anunţat recent de Executiv.

„IMM-urile trebuie să-şi eficientizeze produsele şi serviciile pe care le furnizează dacă au creşteri de preţuri de 30% la materii prime, gaze sau energie. Automat trebuie să crească şi ei preţul. Cine va plăti preţul final? Consumatorul final, evident. Bineînţeles că acest lucru duce şi la scăderea competitivităţii şi la diminuarea cifrelor de afaceri a IMM-urilor, pentru că în momentul în care scade puterea de cumpărare, automat rişti să pierzi piaţa ca şi întreprindere. Nu există nicio compensare, din păcate, doar o iniţiativă legislativă care a fost depusă săptămâna trecută  la Senat,  prin care se doreşte pentru şase luni de zile să se compenseze o parte din cheltuieli. Aşteptăm variantele Guvernului pentru stoparea creşterii la energie, la gaze şi la combustibil”, ne-a declarat secretarului general al CNIPMMR, Sterică Fudulea.

Potrivit acestuia, facturile ar putea creşte şi cu 60-70% în perioada următoare.

„Din păcate, se anunţă că preţurile  vor creşte şi vor fi din ce în ce mai mari. Facturile se anunţă cu 60-70% mai mari. Nu avem altă variantă decât să plătim facturile mărite. Acest lucru se va putea doar prin creşterea preţurilor sau prin credite bancare. Oamenii se arată nemulţumiţi de aceste creşteri ale preţurilor. IMM-urile sunt doar nişte intermediari între materia primă şi produsul finit, dar cei care vor suferi cel mai mult sunt cetăţenii de rând”, ne-a spus Sterică Fudulea.

Citiţi continuarea în paginile ziarului DELTA.