Primăria Tulcea a încheiat, vineri, un protocol de colaborare cu reprezentanţii Companiei Naţionale de Administrare a Infrastructurii Rutiere pentru ca municipiul să devină un punct de conexiune în cadrul proiectelor de drum expres Brăila – Tulcea şi Tulcea – Constanţa.

Este vorba despre conectarea municipiului Tulcea la drumul „Dobrogea Expres” – Brăila Pod – Constanţa.

„La CNAIR s-au pus bazele Protocolului de colaborare între Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere şi Municipiul Tulcea pentru realizarea în parteneriat a investiţiei <<Proiectare Studiu de Fezabilitate, Proiect Tehnic şi Documentaţie Tehnică pentru obţinerea Autorizaţiei de Construire, pentru Drumuri de legătură cu conexiune la Drumul Expres Constanţa – Tulcea – Brăila cu municipiul Tulcea>>. Drumurile de centură vor conecta Drumul Expres cu Drumul European 87, între localităţile Mineri şi Tulcea, cu Tulcea pe str. Babadag, cu DJ 222 între Tulcea şi Agi-ghiol şi 222C, între Tulcea şi Malcoci”, a transmis primarul Ştefan Ilie.

Protocolul de colaborare va fi supus aprobării Consiliului Local Tulcea în şedinţă extraordinară, urmând ca în perioada următoare municipiul să realizeze achiziţiile care vor fi finanţate de CNAIR, conform Ordonanţei de urgenţă nr. 88/2020 privind instituirea unor măsuri, precum şi acordarea unui sprijin financiar pentru pregătirea portofoliului de proiecte în domenii strategice considerate prioritare pentru perioada de programare 2021-2027, destinat finanţării prin Programul operaţional Infrastructură mare 2014-2020 (POIM).

„Mulţumesc directorului general Cristian Pistol şi specialiştilor CNAIR, care au înţeles importanţa realizării acestei investiţii şi colegilor din cadrul Direcţiei pentru proiecte europene a primăriei pentru efortul depus, care împreună cu celelalte compartimente de la economic, achiziţii, investiţii etc., formează o echipă eficientă pentru implementarea acesteia!”, a declarat primarul Ştefan Ilie.

Edilul mai spune că municipiul Tulcea se confruntă cu lipsa unei infrastructuri rutiere adecvate care să-i asigure dezvoltarea, cu o creştere considerabilă a traficului rutier, care creează blocaje, poluează intens şi aglomerează parcările.

„În consecinţă, este vitală realizarea unor drumuri de legătură la viitoarea reţea rutieră rapidă, o centură nouă a Tulcei, care va conecta municipiul cu Drumul Expres DX8 şi cu localităţile Constanţa – Babadag – Isaccea – Măcin – Brăila. Un proiect asumat şi început de administraţia pe care o conduc, pentru Tulcea şi pentru tulceni. Vor urma şi alte episoade ale dezvoltării, care sunt în pregătire”, a spus Ştefan Ilie.

Discuţii privind drumurile expres au avut loc în luna martie între primarul Ştefan Ilie, reprezentanţii Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii şi cei ai Companiei Naţionale de Administrare a Infrastructurii Rutiere. Ulterior, Primăriei Tulcea i s-au solicitat studii de circulaţie şi un plan de mobilitate urbană.

Ministerul Transporturilor a comunicat încă din luna ianuarie faptul că se consideră oportună solicitarea de realizare a unor drumuri de legătură la sectorul de drum expres Constanţa -Tulcea – Brăila, pentru dezvoltarea capacităţii de circulaţie în municipiul Tulcea, care este în acord cu cerinţele de conectivitate din cadrul Master Planului General de Transport.

Drumul „Dobrogea Expres” va face legătura între localităţile Constanţa – Babadag – Tulcea – Isaccea – Măcin – Brăila.

În luna ianuarie a avut loc o întâlnire de lucru în format online cu privire la proiectarea drumurilor expres Brăila (Jijila) – Tulcea (Cataloi) şi Constanţa – Tulcea. Întâlnirea a fost iniţiată de beneficiarul acestor investiţii, Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere, care are în derulare contractele pentru elaborarea studiilor de fezabilitate, respectiv a proiectului tehnic pentru cele două drumuri expres, fiind invitate autorităţile şi instituţiile teritoriale implicate în procesul de aprobare şi avizare a proiectelor.

În cadrul întâlnirii s-au prezentat variantele alternative de traseu ale drumurilor expres pentru a fi semnalate orice probleme sau constrângeri pe care proiectanţii Ingenieria Especializada Obra Civil e Industrial SA (pentru drum expres Tulcea-Cataloi) şi Asocierea Search Corporation SRL – Egis Romania SA (pentru drum expres Constanţa-Tulcea) trebuie să le aibă în vedere în faza de proiectare pentru alegerea alternativei optime de traseu.