Primăria Tulcea a lansat, marţi seara, mesajul luminos de pe monumentul care marchează intrarea în municipiu dinspre Mahmudia, cuvântul „armonie” fiind în opinia iniţiatorilor reprezentativ pentru comunitate.

Evenimentul a fost programat să se desfăşoare în cadrul festivalului Rowmania din acest an, dar a fost anulat după decesul lui Ivan Patzaichin.

„Lansăm un parteneriat care să producă dezvoltare în primul rând oraşului Tulcea şi mediului înconjurător, dar şi un concurs. Vrem să punem în valoare lacul Zaghen şi am înfiinţat un grup de lucru pentru a duce mai departe ceea ce a început demult prin renaturarea acestei zone şi dezideratul moştenit de la Ivan Patzaichin, canalul olimpic de caiac canoe pe care-l dorim în apropiere de lac. Vrem să punem în valoare lacul şi să protejăm toate speciile de floră şi faună, să încurajăm dezvoltarea lor, să putem să administrăm în viitor mult mai bine această zonă renaturată. Vrem să facem tot posibilul să găsim acele soluţii pentru a opri dăunătorii care pot afecta zona lacului Zaghen şi să combinăm într-un complex unitar atât activităţile de protecţie a mediului, cât şi cele sportive şi de petrecere a timpului liber mult mai frumos”, a declarat primarul Ştefan Ilie.

Grupul de iniţiativă pentru zona Zaghen a fost format  în urmă cu trei săptămâni şi este format atât din reprezentanţi ai autorităţii locale, Administraţiei Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării (ARBDD), cât şi din reprezentanţii ai societăţii civile: Asociaţia Ivan Patzaichin – Mila 23, WWF, Asociaţia Graffcity, Fundaţia EcoPontica şi medicul veterinar Antal Boncoi.

„ARBDD va sprijini demersurile Primăriei pentru că şi noi ne dorim ca zona să devină un model de valorificare durabilă”, a precizat  guvernatoarea ARBDD, Atena Groza.

Cofondatorul Asociaţiei Ivan Patzaichin-Mila 23, Teodor Frolu, a subliniat că amenajarea zonei a fost un efort comun.

„Există deja un început de colaborare, pentru că Primăria a sprijinit cu revopsirea şi amenajarea, un operator privat a făcut balconul de promenadă, noi am contribuit cu par-tea de concept şi am îmbrăcat semnul în lemn să dăm o perspectivă ecologică zonei. Este un exemplu de cum societatea civilă şi administraţia publică pot să lucreze împreună şi să transforme un gest mic care dă bine într-un proiect foarte mare şi foarte important”, a spus Teodor Frolu.

Prezent la eveniment, medicul veterinar Antal Boncoi, care la începutul anului a atras atenţia asupra dezinteresului autorităţilor care administrează zona, a susţinut că situaţia nu s-a schimbat între timp.

„Mă bucur foarte mult că văd în sfârşit o colaborare între ARBDD şi Primărie şi că toată lumea a fost de acord cu proiectul de dezvoltare a acestei zone. Situaţia e cam la fel, pentru că sunt nişte probleme foarte serioase care nu se pot rezolva foarte repede. Din păcate, lucrurile nu se pot rezolva printr-o mişcare de forţă în două zile, dar am speranţa că se vor rezolva”, a menţionat  Antal Boncoi.

Canal olimpic acreditat internaţional şi piste de biciclete

Asociaţia Ivan Patzaichin – Mila 23 propune realizarea, în vecinătatea polderului, a unui canal olimpic acreditat internaţional, a cărui construcţie va fi bazată pe tehnologie prietenoasă cu mediul înconjurător.

Printre obiectivele Grupului de iniţiativă se numără: lansarea şi susţinerea unui proces de dezbatere privind potenţialele soluţii de integrare în oraş a zonei Zaghen; elaborarea, prin colaborare între administraţie şi organizaţii ale societăţii civile, a unui plan de dezvoltare a zonei, care să ţină cont de caracteristicile sale, de principiile moderne de urbanism şi dezvoltare durabilă, precum şi de planul urbanistic al municipiului Tulcea; includerea în planul de dezvoltare a zonei a unui canal pentru competiţii de sporturile nautice, care să fie construit cu utilizarea de soluţii bazate pe natură şi tehnologie care să ţină cont de mediu. Canalul urmează să aibă dimensiunile şi celelalte caracteristici care să îi permită acreditarea olimpică şi să poarte numele marelui canoist Ivan Patzaichin, cetăţean de onoare al municipiului Tulcea.

Printre ideile lansate de se numără: piste de biciclete şi trasee care să asigure conexiune cu oraşul şi alte obiective turistice, decolmatări ale canalelor şi lacului, activităţi de protecţia mediului, activităţi sportive si de petrecere a timpului liber, spital ambulatoriu pentru animale mici etc.

Zaghen este o zonă umedă, inundabilă, care, începând cu anii ’60 a suferit numeroase intervenţii de îndiguire şi secare, care au distrus echilibrul natural. Între 2012 şi 2016 au avut loc lucrări de reconstrucţie ecologică a zonei pentru conservarea diversităţii biologice, a habitatelor naturale, a speciilor de floră şi faună sălbatică.

Polderul Zaghen are o suprafaţă de 250 hectare, aparţine Primăriei Tulcea şi comunei Nufăru şi în prezent este inclusă în Rezervaţia Biosferei Delta Dunării.

Potrivit primarului Ştefan Ilie, în bugetul de anul viitor va fi prevăzută o sumă pentru studiul de prefezabilitate care va stabili cum vor fi valorificate diferite arii din lacul Zaghen.

Autoritatea locală a anunţat şi faptul că în curând va fi lansat un concurs de idei pentru amenajarea celorlalte intrări în municipiu.