Tulcenii nu riscă să rămână nealimentaţi cu gaze naturale în această iarnă, iar preţul facturilor indiferent de furnizor rămâne plafonat până la sfârşitul lunii martie, în conformitate cu Legea privind plafonarea preţurilor la energie şi gaze care a intrat în vigoare la 1 noiembrie.

Cei peste 15.000 de clienţi ai societăţii Tulcea Gaz au fost preluaţi începând cu data de 8 noiembrie de Engie România, în calitate de furnizor de ultimă instanţă (FUI), desemnat de Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE), a anunţat Tulcea Gaz

Pe de altă parte, Engie România a notificat ANRE la sfârşitul lunii octombrie cu privire la renunţarea la statutul de furnizor de ultimă instanţă, începând cu data de 15 decembrie 2021.

„Populaţia nu va plăti nimic în plus faţă de preţul plafonat, indiferent de furnizor. Venind un alt furnizor de ultimă instanţă, nu înseamnă că îi va da cu un preţ mai mare. Statul plafonează preţurile către consumator, iar diferenţa faţă de preţul cu care a cumpărat Engie este primită de la statul român. Cetăţenii nu vor rămâne fără alimentare cu gaz în această iarnă”, ne-a declarat primarul Ştefan Ilie.

Edilul explică procesul prin care Engie a devenit furnizor de ultimă instanţă.

„Am avut discuţii cu Tulcea Gaz având în vedere evenimentele care s-au petrecut în cadrul acestei societăţi. În cadrul acţionariatului lor, unul dintre principalii acţionari este societatea Engie, care vinde către Tulcea Gaz, şi au spus că nu le dau gaz până când nu achită anticipat. Ne-putând să achite anticipat, chiar dacă sunt parteneri, şi-au suspendat dreptul de a distribui. În aceste condiţii, Engie a devenit furnizor de ultimă instanţă şi va vinde către populaţie. De asemenea, şi populaţia în acest timp se poate adresa către alţi furnizori”, a spus Ştefan Ilie.

Deşi ANRE a primit o cerere din partea Engie de a renunţa la statutul de Furnizor de Ultimă Instanţă, ANRE poate obliga compania să fie FUI dacă are preţurile cele mai mici din piaţă.

Pentru consumatorii casnici preţul final facturat al gazelor naturale se plafonează la cel mult 0,37 lei/kWh, din care componenta de preţ al gazelor naturale va fi în valoare de maxim 0,250 lei/kWh.

Preţul de referinţă al gazelor naturale este de 125 lei/MWh şi nu include TVA, taxe şi tarife reglementate, tarife de înmagazinare, precum şi acciza, aplicabile la data de 30 octombrie 2021.

Diferenţa între preţul mediu din perioada 1 aprilie 2021 – 31 martie 2022 şi plafonul maxim de 250 lei/MWh, reprezentând preţul gazelor naturale, va fi compensată de la bugetul de stat.

Diferenţa între preţul mediu din perioada 1 aprilie 2021 – 31 martie 2022 şi plafonul maxim 525 lei/MWh, reprezentând preţul energiei electrice active, va fi compensată de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Energiei.