Primăria Tulcea va aloca în acest sezon rece o subvenţie în valoare de circa 6,6 milioane de euro pentru preţul la gigacalorie, în cazul cetăţenilor care sunt racordaţi la sistemul centralizat de încălzire, fonduri ce ar însuma reabilitarea totală a cel puţin 15 străzi din municipiu.

Subvenţia suportată de bugetul local va însuma 32,742 milioane lei, faţă de o medie de 17 milioane în anii anteriori. Ca valoare procentuală, Primăria a crescut subvenţia la 58% din preţul Gigacaloriei, faţă de 50% cât a fost în anii anteriori.

„Această sumă ar însemna reabilitarea a cel puţin 15 străzi din municipiu cu tot cu apă, canalizare, canalizaţie (n.r.- instalaţie aeriană sau subterană care transportă sau distribuie energie electrică). Am ajuns într-un fel aproape de preţul plătit anul trecut, dar cu sacrificii mari. Sacrificăm bani pe care noi am putea să îi punem la nişte investiţii importante, dar ne bazăm foarte mult că vom primi fonduri europene. Mai mult, vom încerca să nu mai avem aceste pierderi de anul viitor, să facem acele puncte termice pentru ca cetăţenii să aibă căldură atunci când va fi desfiinţat Cazanul cu Apă Fierbinte. Astfel, noi nu vom mai avea aceste pierderi şi vom putea să lucrăm la proiecte, inclusiv pentru Energoterm, de a obţine o centrală de cogenerare pe fonduri europene, lucru foarte greu de obţinut, dar nu imposibil. Dacă noi în fiecare an dăm câte 30, 40 sau 50 de milioane de lei nu mai avem nici cadru legal, nici timp, nici bani să ne ocupăm de aşa ceva “, ne-a declarat primarul Ştefan Ilie.

În urma creşterii preţurilor pe piaţa internaţională a energiei, au crescut şi costurile pentru producţia, transportul, distribuţia şi furnizarea agentului termic. În cazul Energoterm, preţul unei gigacalorii a ajuns la 1071,13 lei cu TVA , faţă de 531,15 lei cu TVA în sezonul rece trecut.

Cu toate acestea, din cei 1071,13 lei, preţul plătit de populaţie între 25 noiembrie – 31 decembrie va fi de 450 lei / gigacalorie, restul de 621,13 lei urmând a fi suportat din subvenţii de la bugetul local şi bugetul de stat.

Începând cu 1 ianuarie 2022, va scădea cota de TVA de la 19 la 5%, iar preţul plătit de populaţie va fi de 397 lei cu TVA/gigacalorie, restul de 548 lei fiind suportat din subvenţii acordate din bugetul local.

Energoterm are puţin peste 7000 de abonaţi, iar 32 milioane lei însumează efortul de susţinere pentru o singură iarnă.

„Pentru a avea un ordin de mărime al sumelor implicate, vă aducem aminte că 45 de străzi din municipiu urmează să fie complet reabilitate (infrastructură hidro-edilitară şi asfalt) cu un buget de aproximativ 100 milioane lei, din care 87 milioane sunt bani împrumutaţi, cu o perioadă de rambursare de 15 ani. Este vorba de o investiţie de care cetăţenii pot beneficia 15-20 de ani”, informează Primăria Tulcea.

În intervalul 2012-2020, subvenţiile pentru căldură au în-sumat aproximativ 158 milioane lei, din care, din bugetul local s-a plătit suma de 130 milioane lei. Adică 26.5 milioane euro, bani care ar fi putut fi investiţi în infrastructura edilitară a oraşului.

Pentru a pune o presiune cât mai mică pe bugetul local, Primăria  Tulcea  a solicitat 38 milioane lei sub formă de ajutor din fondul de rezervă al Guvernului pentru aprobarea unui preţ mai mic al gigacaloriei.

Alături de Tulcea, au mai solicitat fonduri alte 24 de oraşe, în cele din urmă fiind alocate 12,9 milioane lei, condiţii în care preţul gigacaloriei plătit de populaţie a ajuns la 450 lei.