Zeci de membri ai Federaţiei Solidaritatea Sanitară au protestat din nou, ieri, în curtea Spitalului Judeţean de Urgenţă Tulcea, printre cele mai importante solicitări fiind acordarea salariilor şi sporurilor la nivelul anului 2022.
Preşedintele Sindicatului Solidaritatea Sanitară Tulcea, Angela Atanasof, spune că sindicaliştii solicită şi introducerea personalului Tesa în grila de salarizare stabilită pentru angajaţii din sistemul sanitar.
„Am fost între 50 şi 70 de persoane, dar au fost colegi care nu au stat până la final. Am protestat împotriva măsurilor stipulate în Ordonanţa 30, respectiv îngheţarea salariilor la nivelul anului 2020 pentru personalul Tesa, dar şi creşterea doar cu o pătrime din diferenţa dintre 2022 şi 2020 a personalului auxiliar sanitar. Am protestat şi pentru plata sporurilor raportate la nivelul salariului aflat în plată sau salariul istoric, cel din martie 2018, dar şi pentru plata orelor de gardă. Mai sunt o serie de revendicări pentru câteva anexe rămase în contractul colectiv de muncă semnat în 2019 care trebuiau negociate, iar dialogul social în ultimii ani a fost aproape nul”, ne-a declarat preşedintele sindicatului, Angela Atanasof.
Următoarea acţiune a sindicaliştilor va fi stabilită la nivelul Federaţiei Solidaritatea Sanitară, în funcţie de răspunsul guvernanţilor la aceste revendicări.
„Mai departe vom decide la nivel de federaţie până unde putem merge. În momentul acesta fiind stare de alertă nu putem declanşa mişcări de protest mai ample decât am făcut-o până acum şi nu putem face grevă. Hotărârea va fi luată la nivelul federaţiei în funcţie de insensibilitatea sau sensibilitatea guvernanţilor la aceste probleme reale”, a spus Angela Atanasof.
În urmă cu o săptămână, sindicaliştii tulceni au declanşat un protest spontan în curtea SJU Tulcea.
Ieri, manifestările s-au desfăşurat organizat, la nivelul întregii ţări. O acţiune de protest, intitulată Mitingul naţional al lucrătorilor din sănătate, a avut loc ieri şi în Piaţa Victoriei din Bucureşti, continuând la Palatul Cotroceni şi ulterior la Palatul Parlamentului. Tot din cauza nemulţumirilor salariale, în grevă japoneză pe termen nelimitat sunt, de o săptămână, şi membrii Federaţiei Sanitas.