Udarea mirilor, refuzată de cele două mirese din Izvoarele.

Odată cu apariţia pandemiei, faptul că lumea nu va mai fi aşa cum era înainte devine tot mai mult o certitudine. Nu doar obiceiurile de zi cu zi ale oamenilor s-au schimbat în aceşti ani, ci şi tradiţiile par să fie puse la pământ. Din cauza fricii faţă de virus, dar şi pentru că foarte multe persoane au decedat anul trecut în comuna Izvoarele, prezenţa localnicilor la sărbătoarea tradiţională de „Ziua Babei” va fi una destul de mică în acest an.

Dacă în anii trecuţi de Bobotează evenimentul era marcat timp de trei zile, iar sute de femei erau prezente, anul acesta abia dacă vor fi câteva zeci, spune primarul comunei Izvoarele, George Ghiorghe.

„Vrem să organizăm evenimentul în aer liber în faţa Căminului Cultural. Nu vor fi foarte mulţi oameni ca în alţi ani din cauza pandemiei deoarece au murit foarte mulţi oameni, iar alţii se tem de virus. În anul 2021 au murit foarte mulţi oameni atât din cauza virusului cât şi de bătrâneţe, iar foarte multe persoane sunt în doliu. Vineri şi sâmbătă programul începe de la ora 12.00 până când se întunecă. Se va face o horă, iar oamenii se vor îmbrăca în costumele tradiţionale greceşti. Nu o să mai fie ce era odată. Dacă înainte se adunau circa 400 de femei, acum nu garantez că vor fi 50″, ne-a declarat primarul comunei Izvoarele, George Ghiorghe.

Dacă în anii trecuţi de Sfântul Ion se udau miresele care au făcut nunta în anul precedent, acum nici acest obicei nu mai poate fi marcat. În anul 2021, în Izvoarele au avut loc doar două nunţi, iar de teama faţă de coronavirus şi de grija faţă de cei dragi miresele nu doresc acum să participe.

„Anul trecut s-au făcut doar două nunţi şi din ceea ce ştiu eu nici una dintre mirese nu vrea să participe la eveniment, de aceea nu va mai avea loc obiceiul de udare a mirilor. Anul acesta ne rezumăm doar la hora satului şi anul viitor dacă scăpăm de pandemie şi dacă în 2022 se vor face mai multe nunţi poate se va ţine. Dacă în anii trecuţi populaţia doar din Izvoarele era de circa 3000 de persoane acum am ajuns la 1.600. Am mers pe străzi am vorbit cu oamenii şi ne-au spus că ori ţin doliu ori se tem de pandemie”, a precizat primarul George Ghiorghe.

Citiţi continuarea în ediţia tipărită a ziarului DELTA.