* Autoritatea locală va începe să retrimită luna aceasta somaţii privind dezafectarea garajelor

* O parcare etajată cu 271 de locuri va fi amenajată în zona străzii Antenei

Peste 1.000 de locuri de parcare rezidenţiale şi publice cuprinse în proiecte de parcări etajate se află pe lista de investiţii a Primăriei Tulcea, potrivit viceprimarului George Şinghi.

Terenurile cuprinse în proiectele aflate în stadiul realizării studiilor de fezabilitate sunt în cartierul Vest, spatele Spitalului Judeţean, Libertăţii-Antenei, dar şi  în zona Păcii-Plugari.

„Avem câteva locaţii pe care le-am identificat pe care putem să facem parcări etajate. Vor fi în mare parte parcări rezidenţiale, dar şi o parte publice. Pe toate le dorim să le facem cu teren de sport deasupra, terasă şi loc de joacă. Unul din proiectele de parcare etajată aflate în lista de investiţii a Primăriei este pe amplasamentul din cartier Vest, lângă calea ferată. Aici erau vechi blocuri ale Alum de prin anii 90. Vom construi o parcare nouă, în regim P+2+Terasă, cu peste 200 de locuri, dar în care vor fi amenajate şi parcări pentru biciclete, zone verzi, zone de relaxare, spaţiu de joacă şi un teren de sport multifuncţional cu gazon sintetic şi împrejmuit cu gard de 5 m pentru siguranţă. O altă locaţie este în spatele Spitalului Judeţean, unde este o baterie foarte mare de garaje, un teren de circa 4.000 de metri. Mai este un teren în zona Libertăţii-Antenei, în spatele blocurilor de la Peco, strada Babadag. De asemenea, mai este un teren în zona Păcii-Plugari, în spatele sediului Direcţiei de Întreţinere şi Administrare a Patrimoniului, care este al Primăriei şi este ocupat abuziv”, ne-a declarat viceprimarul George Şinghi.

Locaţiile însumează peste 1.000 de locuri de parcare pentru care Primăria Tulcea aşteaptă deschiderea ghidurilor de finanţare pe PNRR.

„Toate aceste locaţii însumează peste 1.000 de locuri de parcare, iar proiectele sunt acum la stadiul de studiu de fezabilitate care se vor finaliza în această perioadă. Anul acesta ne dorim să înceapă o parte din lucrări care vor fi finanţate cu fonduri de la bugetul local şi încercăm să le prindem şi pe PNRR unde aşteptăm deschiderea ghidurilor la 1 martie. Din ceea ce ştim valorile pe parcări etajate ajung cam la 20.000 de euro pe loc de parcare”, a precizat viceprimarul George Şinghi.

Primăria Tulcea va începe să retrimită luna aceasta somaţii privind dezafectarea garajelor, procedură pentru care se va aloca un termen mai mare, până la începutul lunii aprilie.

„Lucrăm în acelaşi timp şi la alte proiecte şi căutăm să identificăm noi terenuri, centrale şi în cartiere prin care să decongestionăm arterele de maşini. Vom continua de asemenea şi anul acesta cu dezafectarea garajelor în mai multe zone, vom îmbunătăţi şi vom accelera întregul proces pentru a amenaja noi locuri de parcare moderne. Vom începe de luna aceasta să trimitem noi somaţii pentru desfiinţarea garajelor, dar le vom da un termen mai generos pentru a avea timp să le dezafecteze până în jurul datei de 1 aprilie. Avem mai multe zone selectate, dar una dintre cele mai im-portante va fi cea de pe strada Gavrilov Corneliu, zona OCPI. Sunt incluse aici şi cele din zona Spitalului şi strada Antenei”, a spus George Şinghi.

În ceea ce priveşte parcarea supraetajată de pe strada Ivanov Dumitru, administraţia locală caută surse de finanţare şi analizează cine ar putea fi potenţialii beneficiari.

„Proiectul privind parcarea supraetajată de pe strada Ivanov Dumitru rămâne în picioare şi încercăm să găsim o sursă de finanţare. Pentru acea zonă cerere pentru parcări rezidenţiale nu prea este şi încercăm să identificăm de către cine ar fi folosită, cred că de angajaţii şantierului naval”, a menţionat George Şinghi.

Potrivit sursei citate, anul acesta Primăria Tulcea va finaliza studiul de fezabilitate pentru parcarea de lângă Dedeman, apoi va fi supusă votului în Consiliul Local, scoasă la licitaţie şi executată.