Un număr de 14 cetăţeni ucraineni, aflaţi în căutarea unui loc de muncă, au participat ieri la Bursa generală a locurilor de muncă, organizată de Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţelor de Muncă în foaierul Casei de Cultură a Sindicatelor.

Doritorii au avut posibilitatea să se înscrie la cursurile de formare profesională prezentate în cadrul unui stand la care au existat doi translatori.

“Ediţia din acest an este prima după doi ani de pauză din cauza pandemiei şi se organizează simultan în Tulcea, Măcin şi Babadag. La nivel de judeţ avem peste 500 de locuri de muncă declarate pentru această bursă. Pentru şomerii care vin avem un stand pregătit ce oferă cursuri de formare profesională, unul de economie socială, dar şi un stand pentru cetăţenii ucraineni care vor să se angajeze. O parte dintre ei sunt în discuţii cu angajatorii prezenţi la bursă şi avem două persoane care ne ajută cu traducerea discuţiilor”, ne-a declarat Cristian Denuşi, directorul AJOFM Tulcea.

Prezent la eveniment a fost şi primarul Ştefan Ilie, care s-a arătat încântat de prezenţa unui număr mare de antreprenori.

“Am fost încântat de faptul că erau mulţi antreprenori care îşi etalau oferta locurilor de muncă din foarte multe domenii, de la transport, construcţii, panificaţie sau confecţii. Am văzut foarte mulţi cetăţeni care aşteptau afară şi am apreciat faptul că au participat şi deţinuţi ai Penitenciarului Tulcea care urmează să se elibereze pentru a fi reintegraţi. Este un lucru bun pe care AJOFM îl face prin sprijinirea efortului de reintegrare care este destul de complicat după ce un deţinut şi-a ispăşit pedeapsa. M-am bucurat că au fost şi reprezentanţi ai ucrainenilor care sunt în municipiul Tulcea”, ne-a declarat primarul Ştefan Ilie.

Primarul a mai precizat faptul că în următorii doi ani în municipiul Tulcea se vor deschide numeroase şantiere de lucru şi va fi nevoie de forţă de muncă în construcţii.

“Este foarte important mai ales în această perioadă în care avem  criză economică şi război la graniţele noastre, dar şi o lipsă reală a resursei umane, în sensul că foarte multe persoane sunt plecate în afară, rolul Primăriei de a întreprinde eforturi pentru a încerca să îi aducem acasă pe tulceni printr-o ofertă de muncă cât mai variată. Avem proiecte care se află în licitaţie, iar în următorii ani în municipiu va fi nevoie de o reală resursă umană pentru construcţii. Facem apel la faptul că ne dorim ca tulcenii să fie cei care vor lucra pe şantierele ce se vor deschide. Apreciez că în următorii doi ani oraşul va fi într-un real şantier şi foarte mulţi oameni vor trebui să lucreze în construcţii”, a afirmat Ştefan Ilie.

Edilul a anunţat şi faptul că în perioada 24-26 mai, Inspectoratul Şcolar Judeţean în parteneriat cu  Primăria Tulcea va organiza  un târg al ofertei educaţionale dedicat elevilor de clasa a VIII-a.

“Pe 24-26 mai, împreună cu Inspectoratul Şcolar Judeţean, organizăm pentru elevii de clasa a VIII-a un târg al ofertei educaţionale care are un mare rol pe bursa locurilor de muncă. Este foarte important ca părinţii să îşi îndrepte copiii în primul rând către liceele tehnologice, deoarece este nevoie de forţă de muncă calificată şi nu o zic în dauna liceelor teoretice. Şantierul naval, combinatul şi industria HoReCa din Tulcea au nevoie de oameni calificaţi şi avem nevoie de şcolarizarea copiilor din întreg judeţul şi dacă se poate şi din cele învecinate”, a mai spus Ştefan Ilie.

Citiţi continuarea în ediţia tipărită a ziarului DELTA.