Ceea ce ieri ar fi trebuit să fie o dezbatere publică pe tema regulamentului de organizare şi funcţionare a sistemului de parcări publice cu plată şi de reşedinţă din municipiul Tulcea, s-a transformat într-o ceartă. Mai mulţi reprezentanţi ai asociaţiilor de proprietari, locatari şi reprezentanţi ai Primăriei Tulcea s-au întâlnit ieri pentru a discuta pe baza regulamentului.
Evenimentul a decurs cu întreruperi de intervenţii, ironii, nervi şi chiar o plecare din sală a unuia dintre preşedinţii de asociaţie care s-a arătat deranjat de faptul că i-a răspuns la o întrebare consilierul local PSD Cezar Marin şi nu reprezentanta Direcţiei de Întreţinere şi Administrare a Patrimoniului Tulcea, cea căreia i se adresase.
Cetăţenii prezenţi la discuţii au solicitat desfiinţarea intervalului orar 08.00-16.30, de luni până vineri, atunci când parcările de reşedinţă devin publice gratuite şi pot fi ocupate de orice altă persoană decât titularul abonamentului. De asemenea, unii tulceni posesori de loc de parcare s-au arătat nemulţumiţi de faptul că trebuie să participe la o licitaţie publică.
„În legătură cu licitaţia, pentru cei care au parcările deja de 15-20 de ani, ce se întâmplă? Vor începe nişte discuţii între vecini, unul va vrea un loc că este mai aproape de fereastră şi tot aşa. Parcările noi se pot licita, dar cei care le au şi sunt plătite corect?”, a spus Raicu Costel.
Loredana Drobotă, şef birou în cadrul DIAP Tulcea, a menţionat faptul că există cereri pentru locuri de parcare din anul 2015 care nu au fost soluţionate şi este posibil ca soli-citările venite în anii 2019-2020 să fie soluţionate favorabil, iar noul regulament va rezolva astfel de situaţii.
„A fost un regulament din 2007 care prevedea acelaşi lucru pe care îl prevedem şi noi acum, în sensul că scoatem locurile la licitaţie. Acel regulament nu a fost pus niciodată în aplicare, drept dovadă din punct de vedere juridic aceste contracte nici nu sunt valabile pentru că ele au fost atribuite direct către anumiţi cetăţeni. Avem multe cereri, iar cele mai vechi din 2015 nici nu s-au mai luat în considerare, ele fiind la arhivă, care nu au fost soluţionate. Poate o altă persoană care a venit cu o cerere în 2019-2020 în aceeaşi zonă s-a soluţionat. Nu putem şti care au fost criteriile, tocmai de aceea, fiindcă se va scoate o aplicaţie nouă Primăria încearcă să digitalizeze atribuirea de parcări. Dacă la licitaţie este doar o singură persoană care doreşte locul de parcare merge prin atribuire directă, nu participă la nicio licitaţie. Doar acele locuri care au mai multe solicitări vor intra la licitaţie”, a declarat Loredana Drobotă.
Viceprimarul George Şinghi a notat propunerile exprimate şi a subliniat faptul că regulamentul va fi echitabil pentru toţi cetăţenii.
„Prin regulament încercăm să punem o ordine în tot acest haos. Eu înţeleg că s-a instaurat o ordine a firii, a celui mai vechi. În acest regulament regulile sunt clare şi trebuie să fie echitabil pentru toată lumea, pentru că toţi plătim aceleaşi taxe în ceea ce priveşte maşina”, a subliniat viceprimarul George Şinghi.
Mai mulţi tulceni au solicitat desfiinţarea intervalului orar de parcare, menţionând faptul că lucrurile ar putea funcţiona mai bine la mica înţelegere între proprietarii de maşini. Unii dintre ai au afirmat faptul că prin ocuparea locurilor de parcare găsite libere se vor crea tensiuni între vecini şi vor ajunge la violenţă fizică.
„De câte ori plec de acasă pentru un interval de câteva luni îmi sun 2-3 vecini şi îi las să parchez pe locul meu, pentru că nu îl iau cu mine. Mulţi livratori de pizza vin, şi după ce că nu ştiu să parcheze, ocupă câte 2-3 locuri de-oarece parchează în diagonală. Există un drept de preempţiune. Aceste locuri de parcare când au fost atribuite s-a mers pe licitaţie. Omul are un drept de preempţiune şi nu poate fi privat de acest drept. Ceea ce a zis doamna de la DIAP îmi confirmă mie bănuiala că s-au dat multe locuri pe sub mână. Dacă aveţi date concrete că sunt date pe sub mână, vă informez că aveţi obligaţia să faceţi plângere penală, nu să răscoliţi toate locurile de parcare din Tulcea. De ce nu aţi mers la DNA? Aţi zis haideţi să dărâmăm tot, să facem praf, să nu mai înţeleagă nimeni nimic şi ajungem să ne batem unul cu altul. Chiar asta vreţi, dezordine în Tulcea? Eu vreau să vă spun că o să produceţi tensiuni în Tulcea şi spitalul este prea mic pentru ce o să se întâmple. Şi aşa nu aveţi doctori, care inclusiv ei vin după 24 de ore de muncă… Dacă îşi găsesc locul de parcare ocupat, nu v-aş sugera să fiţi operat de un doctor care a venit şi nu s-a odihnit cum trebuie”, a spus unul dintre cetăţenii prezenţi la eveniment, locatar al străzii Cicoarei din cartierul E3.
În cadrul dezbaterii, consilierul local PSD Cezar Marin a propus mai multe amendamente tehnice pe baza regulamentului şi a sugerat printre altele, diferenţierea preţului pe loc de parcare în funcţie de zonă în care se află şi organizarea licitaţiei pe baterie nu pe loc de parcare.
Şi viceprimarul Dragoş Simion a vorbit despre suplimentarea locurilor de parcare şi de posibilitatea atribuirii unui loc prin contract de comodat, idee agreată de unii cetăţeni prezenţi la eveniment.
În municipiu există circa 7.500 de locuri de parcare rezidenţiale, 2.100 de locuri de parcare publice şi în jur de 35.000 de autoturisme cu ITP valabil.
Potrivit noului regulament, atribuirea locurilor de parcare se va face pe loturi, nu simultan în tot oraşul. Procedura va fi anunţată din timp, pentru fiecare lot în parte şi va demara la începutul lunii martie, atunci când va fi disponibilă şi aplicaţia online.
Tariful de bază al abonamentului pentru utilizarea unui loc de parcare în parcările de reşedinţă va fi în cuantum de 150 lei pe an. Suma licitată se plăteşte doar în primul an.
Atribuirea se face pe 5 ani, pentru suma de 150 lei pe an, fără a fi nevoie de reînnoirea contractului.
În intervalul de timp 08.00-16.30, de luni până vineri, parcările de reşedinţă vor deveni publice gratuite putând fi ocupate de orice altă persoană decât titularul abonamentului. Titularul abonamentului anual poate ocupa, în această situaţie, orice alt loc de parcare de reşedinţă. După orele 16.30, locul va rămâne exclusiv în folosinţa titularului de abonament.
În proiect se mai menţionează faptul că este interzisă amplasarea de blocatoare pe locurile de parcare de reşedinţă.
Anual, abonamentele atribuite se vizează, după achitarea tarifului de bază pentru utilizarea locului de parcare în parcarea de reşedinţă, respectiv suma rezultată în urma procedurii de atribuire prin licitaţie.
Plata abonamentului se va face anual din momentul valabilităţii abonamentului în aplicaţia online sau la casieria Serviciului Impozite şi Taxe Tulcea. Pentru primul an plata se va face în termen de 5 zile calendaristice de la data atribuirii locului de parcare.