Lucrări ale artiştilor plastici participanţi la Tabăra de Pictură Eugeniu Barău vor fi expuse în cadrul unei pinacoteci ce urmează a fi realizată în sediul Primăriei Tulcea. Până atunci, lucrările dau culoare pereţilor Primăriei Tulcea, iar în circa o lună de zile acestea vor fi expuse în principalele instituţii subordonate, precum Starea Civilă şi Serviciul de Taxe şi Impozite.

Vernisajul celei de-a doua ediţii a Taberei de Pictură Eugeniu Barău a avut loc duminică la hotel Select, în prezenţa celor 14 artişti din Bucureşti şi Tulcea. Timp de o săptămână artiştii au pictat câte două tablouri care au avut printre teme peisajul deltaic şi cel din municipiul Tulcea.

„Faţă de anul trecut acum ne-am desfăşurat mai liberi şi în număr mult mai mare cu 14 artişti. Îi felicit pentru că au acceptat să vină la Tulcea şi să facă parte din acest proiect. Mulţumim gazdei şi Primăriei Tulcea pentru parteneriat! Mulţumim familiei Barău pentru sprijin şi tuturor ce au  făcut posibilă această expoziţie! Ne dorim să o ducem mai departe an de an şi să aducem artişti care să cunoască mediul tulcean, artişti care au avut legătură cu Tulcea şi care au participat deja la tabere precum cea de la Calica”, a declarat, în debutul vernisajului, Laurenţiu Midvichi, organizatorul Taberei de Pictură Eugeniu Barău.

Prezent la eveniment, preşedintele Uniunii Artiştilor Plastici din Tulcea, Doru Luchian, şi-a exprimat speranţa că tabăra va deveni perenă.

„Avem întotdeauna participanţi în cadrul acestei tabere şi sperăm că tabăra va deveni perenă. Văd lucruri frumoase şi artişti  consacraţi care au venit în Tulcea să se îmbibe de aerul de primăvară spre vară”, a precizat Doru Luchian.

Primăria Tulcea, în calitate de partener, a asigurat materialele necesare picturii şi a acordat câte un onorariu în valoare de 500 de lei fiecărui artist plastic.

„Primăria se va implica în fiecare an în susţinerea organizării evenimentului. Întotdeauna vom finanţa evenimente de acest gen, de tabără de creaţie, aducerea artiştilor, evenimente culturale. Eugeniu Barău este un nume reprezentativ pentru Tulcea. Vom organiza şi Zilele Municipiului şi încercăm să creăm evenimente diferite faţă de tot ceea ce s-a întâmplat până acum. Lucrăm la program. Oamenii sunt dornici să participe la evenimente, având în vedere şi perioada pandemiei care a restricţionat destul de mult ieşitul. Vom crea şi în perioada următoare evenimente culturale, artistice şi sportive”, ne-a declarat city managerul municipiului, Nicolae Bibu.

La această ediţie au participat artiştii plastici Marinela Măntescu, Ştefan Pelmuş, Ion Achiţenie, Vladimir Ene, Ammar Alnahhas, Laurenţiu Midvichi, Gheorghe Coman, Marinella Dumitrescu, Emilia Marinescu, Eugen Vasile Iovan, Vasile Drăguşanu, Ruxandra Carată, Grigore Carată şi Claudia Grigore.

Ziarul „Delta” este partener media al evenimentului organizat în memoria regretatului Eugeniu Barău.

Parte din lucrări vor putea fi văzute în continuare de public şi pe pereţii hotelului Select.

Eugeniu Barău s-a născut pe 15 mai 1946 în comuna Frecăţei, judeţul Tulcea şi a plecat la cele veşnice pe 26 aprilie 2020.

Tabăra de Pictură Eugeniu Barău se doreşte a fi un eveniment organizat anual în memoria unuia dintre cei mai valoroşi artişti plastici români, care a trăit şi a creat la Tulcea.