Primăria Tulcea derulează în prezent investiţii în aproape 63 de kilometri de infrastructură nouă, proiecte care se află în diverse stadii de evoluţie. Administraţia locală  a obţinut finanţare prin Programul Naţional de Investiţii ,,Anghel Saligny” pentru două proiecte de asfaltare a circa 24 de kilometri de  străzi în valoare de peste 60 de milioane de lei, din care 43 de milioane finanţate prin program.

„În acest moment, un număr de cinci proiecte au finanţare pentru asfaltarea a 53 km pe 70 de străzi ale oraşului, la care se adaugă a şasea investiţie, deosebit de importantă – proiectarea şi autorizarea lucrărilor de construire a unei noi centuri a oraşului. În total, la momentul actual, aproape 63 de km de infrastructură nouă se află în diverse stadii de evoluţie”, a informat, marţi, primarul Ştefan Ilie.

Edilul a prezentat proiectele în ordinea începerii lucrărilor.

Primul proiect este cel de reabilitare a străzilor Mahmudiei, Eternităţii, Babadag şi Isaccei, unde contractul este în execuţie pentru 6,7 km de străzi.

„Ne aflam în etapa de proiectare şi de obţinere a autorizaţiei de construire, iar lucrările vor începe în acest an”, a precizat primarul Ştefan Ilie.

Cel de al doilea proiect se referă la reabilitarea şi moderni-zarea de trasee auto pe 12 kilometri de străzi, investiţie care se află în licitaţie pentru proiectare şi execuţie, în ultima etapă de verificare a ofertelor financiare.

Proiectul cuprinde 12 kilometri de străzi, respectiv Alexandru cel Bun, I.L. Caragiale, Forestierului, Corneliu Gavrilov, Dumitru Ivanov, Militari, Păcii, Plugarilor (tronson).

Pe aceste străzi se vor monta, înlocui şi moderniza conductele vechi de apă şi canalizare, se vor introduce în subteran reţelele electrice şi de comunicaţie, se vor asfalta străzile şi se va înlocui piatra cubică şi se vor reabilita trotuarele.

În licitaţie pentru proiectare şi execuţie, în etapa de verificare şi evaluare tehnică, se află proiectul de reabilitare şi modernizare a 10 kilometri de străzi din zona Vest.

Proiectul cuprinde montarea, înlocuirea şi modernizarea conductelor vechi de apă şi canalizare, introducerea în subteran a reţelelor electrice şi de comunicaţie, asfaltarea străzilor, înlocuirea pietrei cubice şi reabilitarea trotuarelor.

Străzile vizate sunt: Victoriei, Bucovinei, Delfinului, Buna Vestire, Dobrogeanu Gherea – Mihail Kogălniceanu, Libertăţii, Antenei, Eroilor, Maior Andrei Grigore, Trandafirilor, Traian, Oiţelor, Mircea Vodă, Toamnei, Rezervorului, Podgoriilor, Cicoarei, Pelinului, Alunişului, Războieni, C.A. Rosetti.

Proiectul de reabilitare şi modernizare sistem rutier pe o suprafaţă de 16 kilometri de străzi s-a obţinut finanţare şi se află în perioada de contractare cu Ministerul Dezvoltării Lucrărilor Publice şi Administraţiei.

Investiţia cuprinde străzile: Viticulturii, Mahmudiei (tronson), Vărărie Baltă, Taberei,9 Mai, Silvestru, Pictor Al. Ciucurencu, Pescarilor, Şcoalei, Prudenţei, Dianei, Malcoci, Salcâmilor, Zimbrului, Agricultori, Elena Doamna, Călugăreni, Rozmarin, Aleea Mugurel, Aleea Păunului, Miron Costin, Aleea Miron Costin, Aleea Războieni, Gazelei, Energiei, Horia, Cloşca, Crişan, Câmpului, Aleea Cristina, Aleea Meduzei, Pinului, Chiparosului, Socului, Al. Sulfinei, Rogozului, Racului.

Pentru reabilitarea şi modernizarea de străzi în zona Est etapa I, pe o suprafaţă de 8 kilometri s-a obţinut finanţare şi se află în perioada de contractare cu Ministerul Dezvoltării Lucrărilor Publice şi Administraţiei.

Acesta cuprinde asfaltarea străzilor: 24 Ianuarie, Concordiei, Cuza Vodă, Armeană, Gloriei, Avram Iancu, Sălciilor, Mihai Viteazu, Rahovei, Traian Vuia, Nicolae Bălcescu, George Georgescu, Plugarilor (tronson), Primăverii, Prislav.

În ceea ce priveşte ,,Noua Centură” a municipiului ce cuprinde drumuri de legătură cu conexiune la Drumul Expres Constanţa – Tulcea – Brăila, între localităţile Tulcea, Mineri, Cataloi, Agighiol şi Malcoci, aceasta se află în licitaţie pentru elaborarea Studiului de Fezabilitate şi a Proiectului Tehnic de Execuţie.

„Stadiul actual al licitaţiei este etapa de evaluare tehnică. Valoarea estimată este 6.795.000,03 lei, iar în termenul de depunere oferte un număr de 7 ofertanţi s-au înscris. Pe fondul realizării lucrărilor de preluare a apelor pluviale, aflate acum în plină execuţie, aceste investiţii mari de infrastructură vor schimba în bine faţa comunităţii”, a spus primarul Ştefan Ilie.