Elevii încep, astăzi, noul an şcolar şi despre prima zi de şcoală am vorbit cu câţiva politicieni din Tulcea. Aceştia ne-au povestit despre momentele petrecute în băncile şcolii, peripeţiile din copilărie şi şi-au amintit cu nostalgie de dascăli.
Primarul Ştefan Ilie: „Am făcut liceul imediat după Revoluţie şi toată lumea era în febra democraţiei”
Primarul municipiului Ştefan Ilie va participa la deschiderea de an şcolar la festivitatea organizată în cadrul Colegiului Dobrogean „Spiru Haret”, acolo unde a urmat cursurile liceului. Edilul îşi aminteşte de perioada când a locuit la căminul unităţii şcolare, de televizorul alb-negru, curăţatul cartofilor la cantină şi stilul rebel de după Revoluţie.
„Anul acesta am răspuns invitaţiei Colegiului Dobrogean <<Spiru Haret>>. Mă încearcă nişte emoţii foarte mari, pentru că este liceul pe care l-am absolvit în perioada anilor 1991-1995 şi am foarte mulţi colegi pe care îi întâlnesc în Tulcea. Eu am stat la căminul liceului care se afla pe strada Gloriei, alături de foarte mulţi alţi colegi. Aveam un televizor alb-negru la care ne uitam la meciuri de fotbal sau la Dallas, un telefon cu fisă în interiorul căminului de unde sunam pentru a vorbi cu taxă inversă cu părinţii. Cel puţin o dată pe lună eram de serviciu la intrarea în şcoală sau la cantină. La planton era mai lejer, deoarece stăteam pe un scaun şi îi legitimam pe cei care intrau, dar la cantină era destul de greu, fiind puşi să curăţăm cartofi, măturat, spălat vase. Mi-a fost folositor pentru formarea mea ulterioară, pentru că am învăţat să fiu aplecat către astfel de lucruri, să fiu harnic, să nu las o farfurie nespălată, etc. Toate au avut rolurile lor. Îmi aduc aminte că aveam pedagog şi acesta ne trezea în fiecare dimineaţă să ne ducem la şcoală. Activitatea din liceu era imediat după Revoluţie şi toată lumea era în febra democraţiei, fiecare se îmbrăca cum voia şi ascultam foarte mult rock”, ne-a declarat primarul Ştefan Ilie.
Edilul a ţinut să îi amintească pe unii dintre profesorii care l-au îndrumat pe perioada şcolii.
„Am avut profesori foarte buni, şi vreau să îl amintesc pe regretatul profesor Cezar Calenic de limba şi literatura română şi regretatul profesor de geografie Diaconescu, la care luam note foarte mari. De asemenea, vreau să o menţionez pe diriginta mea, care este o femeie excepţională, Adina Firică, pentru care noi am fost prima ei generaţie de elevi”, a spus Ştefan Ilie.
Consilierul local PSD Andaluzia Luca: „Îmi aduc aminte că purtam uniformă de care eu am fost mândră tot timpul”
Consilierul local PSD Andaluzia Luca a urmat primi ani de şcoală în judeţul Hunedoara, iar una dintre greutăţile clasei întâi a fost faptul că scria cu mâna stângă.
„De fiecare dată, pe perioada vacanţei aşteptam prima zi de şcoală, iar cea mai mare dorinţă era să îmi revăd colegii sau să îi cunosc pe cei noi când începeam un alt ciclu. Pentru mine a fost uşoară şcoala, am fost un copil studios şi mi-au plăcut în special materiile tehnice. Eu scriu cu stânga şi în acea perioadă am fost nevoită să învăţ să scriu cu mâna dreaptă, motiv pentru care la materia caligrafie am avut nota 8, lucru care a fost un dezastru, deoarece mi-a afectat media şi nu am reuşit să iau coroniţa în clasa întâi. Am făcut parte din grupurile de cor, am jucat handbal şi am făcut patinaj, schi, săniuţă. Am vrut să mă aventurez cu nişte copii să coborâm pe lângă pârtie, moment în care am ales să mă arunc într-un copac ca să nu cad într-o prăpastie. De atunci nu m-am mai urcat pe schi şi bineînţeles că am primit o pedeapsă pe măsură acasă. Nu aveam calculator, iar la televizor aveam program foarte puţin seara. Îmi aduc aminte că purtam uniformă de care eu am fost mândră tot timpul, inclusiv la facultate. Părerea mea este că nu există om mai frumos decât acela care este educat, iar cu educaţia pe care am primit-o acasă am trecut cu bine fiecare clasă. Le urez mult succes elevilor în noul an şcolar, iar părinţilor să aibă răbdare!”, ne-a povestit Andaluzia Luca.
Deputatul PNL George Şişcu: „Întotdeauna am avut o problemă cu oferitul florilor, căci mă simţeam stânjenit”
Deputatul PNL George Şişcu se gândeşte cu plăcere la importanţa momentului de la deschiderea anului şcolar.
„Începutul anului şcolar era fără îndoială un moment de bucurie amestecat cu oarecare regrete că se termina vacanţa. Întâlnirea cu toţi colegii şi profesorii reprezenta un moment încărcat de emoţie. Oraşul Babadag în care am copilărit eu nu era unul mare şi mă întâlneam cu unii colegi şi pe timpul vacanţei. Importanţa momentului de la deschiderea anului şcolar te marca. În clasele I-IV, eu întotdeauna am avut o problemă cu oferitul florilor, căci mă simţeam stânjenit. Mama se chinuia să îmi facă cel mai frumos buchet de flori. Fiind stânjenit, după ce se ţinea adunarea festivă şi trebuia să mergem spre clasă, o luam la fugă pe scări pentru a ajunge primul în clasă şi să pun buchetul de flori pe catedră. O port şi acum în minte şi o voi avea mereu în sufletul meu pe doamna învăţătoare Mina Bălan, un dascăl excepţional care m-a învăţat să scriu şi să citesc. Toţi eram îmbrăcaţi în cămaşă albă şi cravată de pionier. La început de an şcolar eram foarte mândru că îmi făcuse tatăl meu rost de un inel pentru cravată”, a spus George Şişcu.
Senatorul USR Costel Vicol: „La început de an şcolar aveam emoţii şi fluturi în stomac”
Şi senatorul USR Costel Vicol are doar amintiri frumoase din timpul şcolii, atât despre colegi, cât şi despre cadrele didactice.
„Am doar amintiri frumoase din timpul şcolii. De fiecare dată, la început de an şcolar aveam emoţii şi fluturi în stomac, la fel ca şi acum când încep o activitate nouă. Eram nerăbdător să mă întâlnesc cu tovarăşa învăţătoare şi colegii. Vara aceasta m-am întâlnit cu ea şi am depănat amintiri şi i-am mulţumit pentru efortul pe care l-a depus pentru a mă aduce pe această linie. Este vorba de doamna Constantin din satul natal. Am făcut şcoala atât la Măcin cât şi la Bârlad, Câmpulung Moldovenesc, Mangalia, Constanţa. Dascălii au fost ca şi părinţii mei. Dacă tata era ceva mai aspru şi dacă greşeam ceva mă mai pedepsea, dar profesorii au avut întotdeauna o vorbă blajină. Îmi amintesc că în vacanţa din clasa a IX-a eram la Liceul Silvic din Câmpulung Moldovenesc să scoatem puietul de brad pentru a-l acoperi, într-o perioadă în care a nins, deşi nu trebuia. Majoritatea colegilor mei sunt acum în poziţii alese, au ajuns primari, şefi de consilii judeţene, ingineri silvici, directori şi păstrăm legătura chiar şi după 30 de ani de la terminarea liceului”, a povestit Costel Vicol.