Energoterm, singurul furnizor de energie termică în sistem centralizat din municipiul Tulcea, nu găseşte un furnizor de la care să cumpere gaz pentru a asigura căldura către abonaţi în acest sezon rece. Declaraţia a fost făcută ieri de către directorul Energoterm Tulcea, Răzvan Teodoru, în cadrul şedinţei Comisiei de dialog social organizată la Prefectura Tulcea.

„O situaţie dificilă este  la gaz. Nu vrea nimeni să ne vândă gaz până la acest moment. Am luat de la Primărie subvenţie în avans de 3 milioane de lei pe care i-am dat către gaz, noi având şi o datorie de 2,9 milioane de lei. La acest moment avem discuţii cu ei şi vor să facem un contract din trei în trei luni, iar condiţiile sunt mult mai draconice decât până acum, de la 370 de lei vor să ne ducă la 950 de lei. Aici ordonanţa ne ajută că ne plafonează, dar vor cu 10 zile înainte să dăm estimatul pe lună, ne dau factură pe baza căreia plătim avansul şi regularizarea la final. Iar suntem puşi în dificultate, pentru că nu avem lichidităţi ca să putem face aşa”, a declarat directorul Răzvan Teodoru.

Situaţia nu este mai bună nici la preţul energiei electrice, acolo unde societatea nu a fost inclusă în ordonanţa ce beneficiază de plafonare.

„La energie electrică am reuşit să semnăm un contract pe bursă cu 3.090 lei MW. Ordonanţa care este la Senat unde noi eram plafonaţi la 1.000 de lei MW ne-a cam exclus. Au introdus utilităţile publice dar au pus literele care înseamnă serviciu de alimentare cu apă şi transport public. Noi nu suntem pe listă şi am trimis adresă către Asociaţia Municipiilor să încerce să ne ajute pentru că noi consumăm vreo 4.800 de MW pe an, care ar însemna 19 milioane de lei, ceea ce ne-ar crea dificultăţi. Acum avem atribuit preţul de anul trecut, dar dacă nu se schimbă nimic la acea ordonanţă şi tot suntem excluşi, spune-ţi-mi cum să fac?”, a spus directorul Răzvan Teodoru.

Reprezentantul Energoterm a prezentat şi datoriile înregistrate de către societate.

„Avem o linie de credit de 4,5 milioane care este descoperit total. Mai avem la furnizorul de gaz 2,9 milioane de lei datorie, la Alum aveam 750.000 de lei şi am dat 100.000 de lei, rămânând 650.000 de lei. La Aquaserv aveam 136.000 de lei şi am dat circa 60.000 de lei”, a precizat Răzvan Teodoru.

Societatea Energoterm SA numără circa 6.930 de abonaţi persoane fizice, aproximativ jumătate dintre ei fiind dependenţi de CAF, 176 agenţi economici şi 20 de instituţii.