La fel ca în anii trecuţi, Primăria Tulcea vrea să subvenţioneze gigacaloria, astfel încât populaţia să plătească 50% din preţul căldurii, în acest sens urmând să solicite Guvernului un sprijin financiar în valoare de 18 de milioane de lei.

Suma pe care o va solicita este mai faţă de cea din iarna trecută, chiar dacă administraţia  locală va reduce cheltuielile de producţie prin modernizarea sistemului centralizat de furnizare a agentului termic.

„Vom solicita 18 milioane de lei pentru a susţine cel puţin 50% din subvenţia pentru energia termică. Dacă nu vom primi aceşti bani, nu vom putea subvenţiona căldura. Avem în curs o investiţie de înlocuire a CAF-ului cu două cazane mai mici care să ne ajute să nu mai avem pierderi de producţie. Vom reduce cheltuielile de funcţionare şi energia termică va fi produsă la un cost mai mic, care este tot mai scump faţă de anul trecut, pentru că au crescut preţurile. Nu putem funcţiona fără sprijinul Guvernului, fără alocarea de bani din fondul de rezervă. Suntem cel puţin jumătate din municipii din ţară care avem această problemă şi sunt convins că Guvernul va finanţa măcar o parte. Stăm la uşa primului ministru şi tot vom obţine”, ne-a declarat primarul Ştefan Ilie.

În luna iulie Primăria Tulcea a semnat contractul de achiziţie a proiectului tehnic şi execuţiei pentru înlocuirea CAF-ului cu o instalaţie nouă de producere a agentului termic. Unul dintre avantajele înlocuirii CAF-ului este că nu va mai fi necesară achiziţia de certificate verzi, acest aspect generând o economie de 1 milion de euro anual.

Modernizarea sistemului centralizat de furnizare a căldurii, proces care costă aproximativ 7,9 milioane de lei, va conduce la o reducere cu circa 20% a consumului de gaze şi la flexibilizarea sistemului, astfel încât distribuţia agentului termic va fi reglată în funcţie de condiţiile meteorologice, lucru imposibil în momentul de faţă.

Energoterm va furniza agent termic de la 1 noiembrie

În cadrul şedinţei Comisiei de Dialog Social de joia trecută, directorul Energoterm SA, Răzvan Teodoru, a prezentat o informare privind situaţia furnizării agentului termic.

„Pentru sezonul rece 2022-2023 intenţionăm să facem încărcarea instalaţiilor şi probele în luna octombrie, astfel încât să fim pregătiţi pentru începerea furnizării energiei termice, cel mai târziu la data de 01.11.2022, dar, în funcţie de evoluţia temperaturilor, vom putea porni furnizarea de agent termic la centralele de cvartal mai devreme de 01.11.2022. Actualul contract de furnizare gaze naturale expiră la data de 31.10.2022 şi încă nu avem un contract ferm de furnizare gaze naturale pentru următorul an. Avem semnată o convenţie cu actualul furnizor de gaz (Premier Energy) UAT Tulcea prin care am încasat 3.000.000 lei subvenţie în avans, sumă care a fost transferată către Premier Energy ca avans gaz luna noiembrie. Având în vedere situaţia dificilă de pe piaţa de gaz, furnizorii refuză să semneze contracte de furnizare gaze naturale deoarece sunt obligaţi să înmagazineze 30% din consumul prognozat din acest motiv ne condiţionează semnarea unui nou contract, de plată în avans a unei sume de 15.000.000 lei, suma pe care nu o avem, nici nu am obţinut încă de la UAT Tulcea o promisiune în acest sens”, se arată în informarea prezentată.

Societatea Energoterm SA numără circa 6.930 de abonaţi persoane fizice, aproximativ jumătate dintre ei fiind dependenţi de CAF, 176 agenţi economici şi 20 de instituţii.