Grămezi de frunze uscate împânzesc în fiecare  toamnă grădinile, livezile şi câmpurile noastre. Mulţi gospodari preferă încă să le ardă, fără să ştie despre amenzile impuse de autorităţi şi nici să le pese de fumul deranjant pe care vecinii trebuie să îl suporte.

Cei mai mulţi dintre tulcenii care locuiesc la casă obişnuiesc să arunce resturile vegetale la un loc cu cele menajere, caz în care Servicii Publice, firma de salubritate, este obligată să le încarce împreună, neputând fi făcută o sortare, aşa cum ar fi fost normal.

La nivel local, societatea Servicii Publice poate prelua aceste deşeuri, însă, în funcţie de cantitate, aceste servicii sunt contra cost.

Firma de salubritate preia, contra cost, cantităţile mai mari de deşeuri vegetale, tarifând cu 269,50 de lei pe tonă.

„Se poate scoate un sac de frunze, dar pentru un tractor percepem taxă. Nu vrem să ne trezim că la un anumit imobil de 1.000 mp s-au tăiat trandafirii şi corcoduşii şi găsim o jumătate de remorcă. Cei care au 10-20 de saci de frunze trebuie să facă cerere către noi, pe care să o trimită la adresa de e-mail, să o depună la sediul nostru sau să ne contacteze telefonic. Nu am avut astfel de solicitări până acum. Cetăţeanul nu înţelege că el plăteşte taxa de habitat, iar celelalte servicii se plătesc separat. Niciodată nu am spus nimic unui om care a scos jumătate de sac de frunze. Ridicarea trebuie să se facă cu altă maşină,  pentru că trebuie dus către staţia de compost”, ne-a declarat directorul Serviciilor Publice, Valeriu Holoştencu.

Pentru ridicarea cantităţilor mai mari de deşeuri vegetale, tulcenii pot face solicitare  la adresa office@serviciipublicetulcea.ro sau la numărul de telefon 0747.022.040.

Potrivit Legii nr. 209 din 29.07.2016 privind deşeurile, incinerarea şi coincinerarea deşeurilor sunt permise doar în cadrul unităţilor autorizate pentru acest scop.

Conform legii, arderea frunzelor şi / sau a resturilor vegetale în gospodării este interzisă. Cei care încalcă legea riscă amenzi între 400 şi 800 lei (persoanele fizice), respectiv între 10.000 şi 20.000 lei (persoanele juridice). Aceste amenzi sunt aplicate de către comisarii Gărzii de Mediu.