Procedura de desfiinţare a garajelor din municipiu se va relua, după ce, ieri, instanţa de judecată a respins definitiv acţiunea unor cetăţeni care au contestat Hotărârea Consiliului Local, a anunţat primarul Ştefan Ilie.

„Astăzi vă putem informa că acţiunea privind suspendarea Hotărârii pentru desfiinţarea garajelor a fost respinsă de instanţa de judecată, definitiv. Mai mult nu comentăm despre asta. Putem însă să ne manifestăm regretul că s-a pierdut timp în care se puteau realiza etape importante pentru dezvoltarea oraşului, bucuria că încă o piedică pusă a fost îndepărtată şi încrederea că tulcenii ştiu că minciunile, limbajul suburban, exprimările agramate şi rudimentare, calomniile repetate nu înseamnă presă, ci propagandă mincinoasă şi prost făcută”, a transmis Ştefan Ilie.

La sfârşitul lunii iulie administraţia locală anunţa faptul că Hotărârea Consiliului Local Tulcea pentru desfiinţarea garajelor din municipiu a fost suspendată de instanţă, fapt ce a dus la blocarea unor investiţii.

„Hotărârea nu mai este suspendată şi se aplică, iar Primăria îşi continuă proiectele pentru modernizarea oraşului. Pentru orice formă de proiect de utilitate publică pot exista cazuri punctuale în care sunt afectate construcţii private, nu doar publice, şi vom discuta punctual cu toţi cei care au bunuri. Primăria nu are la dispoziţie doar legislaţia cu privire la desfiinţarea unor construcţii provizorii, ci are şi posibilitatea de expropriere acolo unde se impun prin consultări publice şi hotărâri realizarea unor proiecte de infrastructură. De când a fost suspendată hotărârea, noi  nu am mai desfiinţat nici un garaj şi nu am putut continua pe strada Spitalului realizarea autorizaţiei de construire şi demararea lucrărilor la parcarea supraetajată pe care o dorim acolo”, ne-a declarat Ştefan Ilie.

Demolarea garajelor din municipiul Tulcea pentru amenajarea de locuri de parcare şi spaţii verzi a fost anunţată în luna februarie a anului trecut. Tot anul trecut în luna aprilie, consilierii locali tulceni au aprobat dezafectarea tuturor construcţiilor cu caracter provizoriu cu funcţiunea de garaje construite în municipiu.

Hotărârea vizează toate garajele construite pe domeniul public şi privat al municipiului şi prevede obligativitatea aducerii terenului la starea iniţială de către deţinătorul acesteia.

Potrivit hotărârii adoptate de consilierii locali, dacă deţinătorii garajelor nu respectă notificările, primăria va desfiinţa construcţiile, iar cheltuielile vor fi suportate de proprietari.

De-a lungul timpului, unele garaje au fost construite pe spaţiile unor grădiniţe, iar proiectele de modernizare a acestor unităţi au fost afectate de construcţiile provizorii.

Mai mult, majoritatea garajelor au fost transformate în bucătării de vară sau spaţii de depozitare a murăturilor pe timp de iarnă, spaţiile nemaifiind destinate autoturismelor.

Conform DIAP, în municipiu există 38.000 de maşini şi 4.000 de locuri de parcare.