Arhitectul Marian Augustin Ioan a primit titlul de cetăţean de onoare al municipiului Tulcea de Ziua Dobrogei, în cadrul unei festivităţi organizate la Casa Avramide, atunci când a avut loc şi lansarea unui nou număr al revistei Arhitectura, dedicat Deltei Dunării.

Placheta privind titlul de cetăţean de onoare i-a fost înmânată prof. dr. arh. Marian-Augustin Ioan, de către primarul Ştefan Ilie, în semn de recunoaştere a contribuţiei aduse în domeniul arhitecturii, pentru activitatea de sprijinire a cauzei patrimoniului arhitectural, pentru activitatea academică şi culturală de excepţie.

Arhitectului i-a fost înmânată şi o lucrare de artă care aparţine unui artist tulcean contemporan, respectiv lucrarea ,,Poezia Naturii” semnată Adrian Pal.

Ceremonia de acordare a distincţiei a avut loc în prezenţa unor profesori care, în anii de şcoală petrecuţi la Tulcea de către Marian Augustin Ioan, au contribuit la parcursul şi formarea personalităţii viitorului arhitect, publicist, poet, om de cultură şi profesor universitar, respectiv Elisabeta Albotă, Gheorghe Bucur, Adrian Pal.

În cadrul evenimentului, preşedinta Uniunii Arhitecţilor din România (UAR), Ileana Tureanu, a anunţat faptul că a propus Academiei Române ca arhitectul Marian Augustin Ioan să devină membru al instituţiei, iar dacă propunerea va fi acceptată, profesorul universitar va deveni cel de-al 13-lea arhitect cu această calitate.

„Întregul municipiu şi-a dorit să vă acorde titlul de cetăţean de onoare. Vreau să îi remarc pe iniţiatorii acestui proiect, pe doamna Tatiana Haliţ şi pe doamna arhitect Anca Suhov. Foarte mulţi cetăţeni, dinainte de a fi eu primar al municipiului, recomandau poziţia dumneavoastră, munca şi cercetarea pe care o faceţi, celebritatea dumneavoastră ca un factor de mândrie pentru municipiul şi judeţul Tulcea, ca un exemplu de bună practică pentru generaţiile prezente şi viitoare. Noi vrem să arătăm locuitorilor adevăratele valori. Într-o societate în care ne facem alte repere în viaţă, de multe ori greşite, noi trebuie să insistăm arătându-le oamenilor adevăratele valori la care ei trebuie să tindă. Copiii copiilor noştri trebuie să privească viitorul prin valori adevărate şi ne mândrim când acestea sunt din municipiul şi judeţul nostru”, a declarat primarul Ştefan Ilie.

Vicepreşedinta Uniunii Arhitecţilor din România, Mirela Didă, şi-a exprimat admiraţia faţă de unele proiecte în care arhitectul a fost implicat.

„Întotdeauna când cineva află că eşti din Tulcea te întreabă dacă îl ştii cumva pe Augustin Ioan. Este un foarte bun arhitect, profesor şi are o mulţime de lucrări şi cărţi, pe care le cumpăr. Am luat deja vreo patru ca să mă pun la curent cu ceea ce a mai scris domnul arhitect. Ceea ce m-a impresionat pe mine a fost proiectul colectivului condus de domnul arhitect privind Catedrala Neamului. Am urmărit concursul şi mi-a plăcut foarte mult lucrarea”, a spus Mirela Didă.

Potrivit preşedintei UAR, Ileana Tureanu, propunerea care îl vizează pe arhitect a fost înaintată către Academia Română şi şi-a exprimat speranţa ca titlul să-i fie acordat arhitectului Marian Augustin Ioan până la finalul acestui an.

„Noi am propus ca domnul arhitect Augustin Ioan să devină membru al Academiei Române. De mai bine de 100 de ani nu au fost decât 12 arhitecţi membri ai Academiei Române. Facem propunerea cu toată convingerea şi toate argumentele, pentru că Augustin nu este doar un arhitect. Este un arhitect foarte bun. Ne-am fi afirmat pe plan internaţional şi naţional dacă se realiza proiectul său pentru Catedrala Neamului care a câştigat concursul naţional. Dar şi capela familiei regale din Curtea de Argeş îl are autor tot pe domnul Augustin Ioan şi a luat toate premiile, inclusiv pe cel al Academiei Române”, a precizat preşedinta UAR.

În continuare, subprefectul judeţului Corina Geanina Terci şi-a exprimat speranţa ca Marian Augustin Ioan să se implice cât mai des în proiectele oraşului.

„Vreau să felicit Ordinul Arhitecţilor din România şi în special pe doamna Mirela Didă pentru că ştiu că a fost sufletul acestei manifestări. Abia aştept să studiez numărul revistei care este dedicat Deltei Dunării. Sunt onorată că astăzi este un moment al vieţii în care contextul îmi permite să felicit oficial cetăţeanul de onoare al oraşului Tulcea. Am studiat ceea ce aţi făcut, iar acest lucru m-a determinat să fiu mândră de faptul că numele oraşului nostru se asociază cu numele dumneavoastră. Mă bucur că deşi am văzut că v-aţi luat zborul sus şi departe vă întoarceţi la rădăcini astăzi. Sperăm că vă veţi combina de acum încolo cât mai mult cu aceste rădăcini, pentru că oraşul are nevoie”, a afirmat Corina Geanina Terci.

Vicepreşedintele Consiliului Judeţean, Mihai Huleni, a adresat câteva cuvine legate de semnificaţia zilei Dobrogei şi activitatea arhitectului.

„Astăzi este o zi specială pentru dobrogeni şi vă mărturisesc că, după o zi lungă, bogată în evenimente culturale, sunt extrem de emoţionat să particip la o acţiune dedicată domnului arhitect Augustin Ioan. Pentru că domnia sa este unul dintre acei oameni care, prin prisma realizărilor lor profesionale, te determină să îşi faci o autoevaluare şi să te simţi copleşit. Este o adevărată personalitate, pe care o precedă reputaţia. Astăzi se împlinesc 144 de ani de când Dobrogea a revenit la Patria mamă şi ne amintim de oamenii speciali care au contribuit la realizarea acestui act istoric. Se spune că un popor fără istorie nu are viitor. Astăzi am privit cu recunoştinţă spre trecut dar, având în vedere realizările dobrogeanului Augustin Ioan, pot spune că avem motive să privim cu mândrie şi speranţă spre viitor! Activitatea academică în domeniul arhitecturii, munca de cercetare şi activitatea literară, desfăşurate toate la cele mai înalte standarde, dovedesc, fără tăgadă, calităţi personale şi profesionale ieşite din comun”, a spus Mihai Huleni.

Dumitru Mergeani, administratorul public al judeţului, a fost prezent în publicul numeros ce a făcut neîncăpătoare sala de conferinţe de la subsolul Casei Avramide.

„Nu se putea alege o zi mai potrivită şi un loc mai bun. De ziua Dobrogei şi exact în centrul vieţii culturale tulcene. Cred că nicicând sala aceasta nu a mai fost atât de plină. Casa Avramide s-a bucurat, de-a lungul anilor, de un public numeros dar în special la evenimentele organizate afară, în curte. Dacă majoritatea antevorbitorilor mei nu l-au cunoscut personal pe dl. Augustin Ioan, sunt mândru să spun că eu îl cunosc pe domnul profesor! Noi, autorităţile locale- Primărie, Consiliu Judeţean, Prefectură, prin natura atribuţiilor, vorbim mai puţin şi facem mai mult. Şi, atunci când este cazul, trebuie să recunoaştem excelenţa. Iar acest lucru se întâmplă astăzi, când suntem invitaţi la o ceremonie organizată pentru un dobrogean care a reuşit să facă cunoscute în lume Dobrogea şi Tulcea. Sunt bucuros să văd mulţi tineri, să văd mulţi tulceni iubitori de artă şi cultură, profesori, arhitecţi, scriitori, pe care îi întâlnim la evenimentele culturale organizate la Casa Avramide. Acest loc special este o adevărată casă a culturii tulcene, motiv pentru care prezenţa unui public atât de numeros ne onorează astăzi. Domnule profesor, vă felicităm pentru întreaga activitate şi vă mulţumim!” a transmis Dumitru Mergeani proaspătului cetăţean de onoare.

Episcopul Tulcii, PS Visarion, a relatat momentul când l-a cunoscut pe Marian Augustin Ioan.

„În urmă cu 20 de ani eram episcop vicar  la Sibiu. La Zărneşti, la colţul chiliilor, la mănăstirea de acolo l-am cunoscut pe domnul Augustin Ioan. Era un bărbat înalt, frumos ca şi acum, dar era mai slăbuţ. Mergeam împreună cu căruţa la mănăstire. Ulterior am aflat că dumneavoastră aţi căzut din căruţă şi v-aţi rupt piciorul. Am trăit momente frumoase acolo. Am venit apoi la Tulcea unde ne-am întâlnit şi aici, apoi la Bucureşti. Ne exprimăm bucuria că într-o zi istorică pentru Dobrogea dumneavoastră primiţi titlul de cetăţean de onoare al acestei urbe. Dumnezeu să vă ţină darul, şi al scrisului şi al arhitecturii!”, a spus PS Visarion.

Şi artistul plastic Adrian Pal a povestit câteva momente din perioada când arhitectul i-a fost elev.

„Întâlnirea dintre mine ca profesor şi viitorul arhitect s-a produs în primul an de activitate la Şcoala de muzică şi arte plastice în anul 1975, când în prima promoţie l-am avut ca elev pe Ioan Marian Augustin. Este adevărat că totuşi cu puţin desen de la această şcoală şi mai multă matematică şi limba română de la Colegiul Dobrogean <<Spiru Haret>> a rezultat viitorul arhitect, doctor, profesor, scriitor”, a spus Adrian Pal.

Marian Augustin Ioan a mulţumit pentru distincţie şi a amintit că din anul 2003, alături de tatăl său, este Cetăţean de onoare al comunei Dorobanţu.

„Dacă aş avea o putere absolut magică, aş muta centrul oraşului Tulcea pe faleza Dunării, pentru că acolo e viaţa oraşului, nu Piaţa Civică şi, dacă locul ăsta a rămas liber, aş face o mică pădure. Asta ar schimba şi clima locului, ar şterge şi urma destul de păcătoasă a ceea ce a fost Piaţa Civică. Acum ce e? Un loc cu miros de mici şi poate şi cu câteva concerte. Dar viaţa oraşului trebuie să fie Dunărea”, a precizat Marian Augustin Ioan.

La finalul festivităţii, UAR a lansat  revista „Arhitectura” al cărei număr este dedicat exclusiv Deltei Dunării.

Ioana Alexe, coordonator al revistei, a făcut o prezentare a ultimului număr al publicaţiei, dedicat patrimoniului vernacular din Delta Dunării, cu ajutorului unui clip care a pus în valoare frumuseţea duală a celui mai tânăr pământ al României.

„Eu m-am născut în Bucureşti, dar niciodată nu m-am simţit acasă. Delta, nu pot să spun neapărat că este a doua casă, dar e locul pe care îl vizitez foarte des. De aceea nu este o întâmplare faptul că atunci când am devenit redactor şef al revistei Arhitectura am ales să facem un număr despre deltă. Pentru noi este un vis împlinit. Am vrut ca acest număr să fie o ocazie pentru toţi cei pasionaţi de deltă să povestească despre experienţele lor mai noi sau mai vechi. În paginile revistei nouă ne-a plăcut să ne imaginăm că nu citeşti o revistă, ci că te urci  într-o barcă şi aluneci pe nişte canale străjuite de stuf şi sălcii şi pe parcurs se mai urcă câte un ghid care îţi arată zona”, a declarat Ioana Alexe.

Evenimentul găzduit de Casa Avramide a inclus, de asemenea, un recital al Grupului „Vocalis” al Liceului de Arte „George Georgescu” şi o expoziţie a elevilor de la clasele de Arhitectură din cadrul aceleiaşi unităţi de învăţământ- desene şi picturi, inspirate de arhitectura tradiţională dobrogeană şi clădirile istorice din municipiul Tulcea.

Născut în comuna tulceană Dorobanţu, Marian Augustin Ioan a absolvit Liceul de arte „George Georgescu” din municipiul Tulcea şi este arhitect, scriitor şi profesor la Universitatea de Arhitectură şi Urbanism din Bucureşti. Bursier la începutul anilor 1990 în Statele Unite ale Americii, a încheiat ca şef de promoţie în anul 1994 studiile postuniversitare de master la University of Cincinnati, Ohio, acolo unde mai târziu a fost şi profesor-invitat.

Licenţiat în teologie ortodoxă Honoris Causa al Center for Traditionalist Orthodox Studies, Etna, California, Statele Unite, în boardul căruia este cooptat din 2003, Marian Augustin Ioan deţine două doctorate, unul în arhitectură iar al doilea, în filosofie.

A proiectat peste 20 de biserici, din care s-au construit 12, a construit catedrala arhiepiscopală cu necropolă regală de la Curtea Argeş în perioada 2008-2016 şi a câştigat în anul 2002 singurul concurs naţional pentru catedrala patriarhală, împreună cu o echipă de asistenţi şi studenţi de la Universitatea de Arhitectură din Bucureşti.