Ieri, în curtea lăcaşului Intrarea Maicii Domnului în Biserică  din localitatea Victoria a fost organizat un ceremonial militar şi religios cu prilejul dezvelirii unui monument dedicat eroilor căzuţi în Primul Război Mondial şi al Doilea Război Mondial.

Monumentul Eroilor de la Victoria constă într-un clopot datând din anul 1912 recent restaurat, pe soclul căruia a fost amplasată o placă memorială cu numele celor 20 de eroi căzuţi în lupte şi îngropaţi în curtea bisericii din localitate.

Evenimentul a cuprins oficierea unui serviciu religios, alocuţiuni ale oficialităţilor tulcene, depuneri de coroane de flori şi sfinţirea monumentului.

În curtea Bisericii din satul Victoria au fost prezenţi prefectul Alexandru Dan Munteanu, preşedintele Consiliului Judeţean, Horia Teodorescu, preşedintele ACoR Filiala Tulcea, Eugen Ion, primarul comunei Nufăru, Ciprian Solomencu, reprezentanţi la vârf ai instituţiilor militarizate de la nivelul judeţului, un delegat al Episcopiei Tulcii, în persoana preotului Neculai Felix Lucian, consilier cultural al PS Visarion, dar şi fii ai satului.

Primarul comunei Nufăru, Ciprian Solomencu, spune că iniţiativa realizării monumentului vine încă de pe vremea fostului primar, dar abia anul acesta s-a reuşit alocarea de fonduri.

„Iniţiativa vine încă din fostul mandat al primarului, când eu eram viceprimar, dar din motive financiare nu am reuşit să o finalizăm. Mi-am pus ambiţia anul acesta, fiind şi hramul bisericii, şi am reuşit realizarea monumentului. Este o placă cu eroii din cele două războaie mondiale din localitatea Victoria. De asemenea, clopotul  pe care este gravat anul 1912 a fost primul adus aici atunci când s-a turnat temelia bisericii. Locuitorii din localitatea Victoria şi-au dorit foarte mult realizarea acestui monument şi ne bucurăm că am reuşit”, ne-a declarat primarul Ciprian Solomencu.

Valentina Postelnicu, fosta directoare la Arhivele Naţionale Direcţia Judeţeană Tulcea şi localnică a satului Victoria, este cea care din pasiune s-a ocupat de identificarea eroilor căzuţi la datorie.

„De 12 ani de când am ieşit la pensie m-am alăturat acestui demers alături de Episcopie. Părintele Felix a fost flacăra care a stârnit toată această lucrare. Eu am o lucrare <<Monumentele eroilor tulceni>>, care a apărut în 2002 sub egida Consiliului Judeţean, pentru care am colindat tot judeţul. Am ales să mă implic pentru că sunt pasionată de acest lucru. Am lucrat ca specialist în arhivele naţionale ani de zile şi am văzut durerea oamenilor privind jertfa ostaşilor. Am luat toate actele de deces de la Consiliul Judeţean şi le-am comparat cu cele din arhive şi au rezultat aceste nume”, ne-a spus Valentina Postelnicu.

Cel care s-a ocupat de recondiţionarea clopotului este Radu Cătălin, consilier local al comunei Nufăru şi preşedintele Comisiei de învăţământ-cultură.

„Atunci când am dat de acest clopot abandonat erau voci prin sat care optau pentru topirea lui şi realizarea altuia. Ţinând cont că datează din 1912 de când a fost construită prima masă sfântă a acestei bisericii, astăzi la împlinirea a 110 ani ne-am gândit să celebrăm acest moment. Sunt aproximativ 20 de decedaţi din primul şi al doilea război mondial, cei din care am aflat din izvoarele istorice. Am avut sprijinul Primăriei, al părintelui Narcis, iar eu personal am recondiţionat clopotul”, a precizat Radu Cătălin.

Preotul paroh al bisericii, Narcis-Florin Costea, spune că monumentul era necesar în contextul  în care slujbele de pomenire a eroilor erau realizate în spatele lăcaşului, acolo unde este înmormântat un maior din al doilea război mondial, Ştefan Chicoş.

„Demersul este realizat alături de doamna Valentina Postelnicu, care atunci când am venit preot aici dânsa era director al Arhivelor judeţene ale statului. Ea m-a informat de faptul că la noi în localitate nu există un monument al eroilor. În spatele bisericii noastre este înmormântat un maior din al doilea război mondial, Ştefan Chicoş, care acum este trecut pe placa memorială. Slujbele de pomenire a eroilor le făceam tot timpul la acest mormânt, dar nu aveam un loc de comemorare pentru toţi eroii satului. Împreună cu doamna Valentina Postelnicu şi domnul primar Ciprian Solomencu ne-am gândit să construim monumentul, iar cu ajutorul lui Dumnezeu, anul acesta am reuşit să îl realizăm şi să punem în valoare şi fostul clopot al bisericii. Este vorba de un clopot vechi de 110 ani turnat în Ismail. Am încercat să îl reparăm la Baia Mare, dar acest proces presupune topirea lui şi returnare, ceea ce i-ar lua din autenticitate. Îl punem în valoare  prin acest amplasament, iar vara poate fi vizitat de turişti”, ne-a declarat Narcis-Florin Costea.

Eusebiu Lădaru, preşedintele Asociaţiei Naţionale a Veteranilor de Război – Filiala Tulcea şi fost comandat al unităţii militare din Victoria timp de aproape 13 ani, a menţionat faptul că monumentul este al 77-lea din judeţ.

„Comemorarea eroilor din primul şi al doilea război mondial este un gest de recunoştinţă faţă de faptele eroice şi sacrificiul depus pentru eliberarea teritoriului românesc şi întregirea neamului. Dezvelirea acestui monument şi a plăcii comemorative vine în continuarea tradiţiei autorităţilor locale şi comunităţilor din tot judeţul. Amintesc de localitatea Malcoci, unde există un monument ridicat din anul 1938 şi localitatea Nufăru unde în curtea primăriei există un monument ridicat în anul 1992. Toate aceste date sunt scrise în inventarul monumentelor din judeţul Tulcea, în număr de 76. Acest monument din localitatea Victoria este al 77-lea şi este o onoare pentru cetăţeni, dar în acelaşi timp şi o datorie de a nu-şi uita eroii şi să îi pomenească veşnic”, a transmis Eusebiu Lădaru.

În intervenţia sa, preotul Neculai Felix Lucian şi-a exprimat bucuria de a participa la eveniment şi i-a felicitat pe toţi cei implicaţi în demers.

„Este o bucurie să participăm astăzi la un moment cu adevărat istoric, la dezvelirea monumentului comemorativ pentru cei care şi-au jertfit viaţa în primul şi al doilea război mondial pentru apărarea patriei şi a credinţei strămoşeşti. În acelaşi timp, istoric este şi faptul că acest clopot care are o vechime de 110 de ani a fost resfinţit. Acesta este un semn puternic pentru toţi credincioşii de pe pământ sau de dincolo, din ceruri. Mă bucur să particip ca delegat al Episcopiei Tulcii şi al PS Visarion la acest moment festiv pentru judeţul Tulcea şi Parohia Victoria, pentru că ştiu că de mulţi ani există iniţiativa de a se construi acest monument al eroilor. Felicit autorităţile locale şi centrale şi pe toţi factorii implicaţi în edificarea acestui monument, cu precădere o cinste deosebită şi o mulţumire specială trebuie să i se acorde doamnei Valentina Postelnicu, fostă directoare a Arhivelor judeţene, pentru aplecarea deosebită de a duce la lumină şi de a aşeza numele acestor eroi la loc de cinste. În toată România şi în toată lumea locul de cinste al eroilor este la biserică şi în curtea ei, pentru că poporul român a stat în jurul bisericii şi a armatei ţării şi în felul acesta a reuşit să depăşească toate potrivniciile istoriei”, a declarat Neculai Felix Lucian.

Prefectul judeţului Alexandru Dan Munteanu a dat citire tuturor numelor inscripţionate pe placa de la baza monumentului, în semn de apreciere şi recunoştinţă pentru sacrificiul eroilor.

„Felicit această iniţiativă de a edifica un astfel de monument închinat celor care au luptat pentru Patrie. Este important să reţinem faptul că noi ne aflăm astăzi aici datorită celor care s-au luptat pe câmpul de bătălie”, a spus Alexandru Dan Munteanu.

Preşedintele Consiliului Judeţean, Horia Teodorescu, este de părere că demersul ar trebui urmat în toate localităţile din judeţ.

„Vreau să felicit această iniţiativă înfăptuită de un primar tânăr şi demn de toată lauda, care a înţeles că fără să privim în trecut, către strămoşii noştri, şi fără să ne pomenim eroii, viitorul nu va fi aşa cum ar trebui şi cum ne dorim să fie. Consider că acest exemplu ar trebui urmat peste tot, în toate localităţile din judeţul nostru, pentru că, aşa cum spunea şi domnul prefect înaintea mea, aceşti oameni, a căror memorie o onorăm astăzi, au murit pentru ca noi să trăim astăzi în libertate, alături de cei dragi nouă, într-o ţară cu un trecut glorios şi plin de sacrificii, dar şi cu un viitor frumos, pe care îl merităm cu toţii pe deplin. Prin dezvelirea acestui monument, locuitorii satului Victoria şi oficialităţile comunei demonstrează că ştiu să-şi pună în valoare istoria şi cultura locală, moştenite de la înaintaşii care au contribuit la naşterea frumoasei comunităţi de astăzi. Monumentul trebuie să fie un aliat al educaţiei împotriva ignoranţei, un bastion al solidarităţii şi patriotismului local în faţa inculturii şi indiferenţei. Monumentul este o deschidere spre recunoaşterea trecutului istoric, determinându-ne să-l înţelegem şi să-i omagiem pe toţi cei care au trudit pentru valorile noastre naţionale. Şi pentru că aţi înţeles aceste lucruri, domnule primar, şi astfel aţi desăvârşit această mărturie istorică de mulţumire şi recunoştinţă, meritaţi din plin toate felicitările mele şi ale locuitorilor judeţului! Dumnezeu să-i odihnească pe aceşti eroi şi pe toţi cei care şi-au dat viaţa pe şi pentru aceste meleaguri!”, a transmis Horia Teodorescu.

Prezent la eveniment în calitate de fiu al satului, poliţistul tulcean Ivan Titorenco este strănepotul preotului Mitrofan Titorenco, ctitor al bisericii din Victoria.

„În calitate de fiu al satului şi strănepot al preotului Mitrofan Titorenco, ctitor al acestei bisericii, am venit să cinstim eroii celor două războaie mondiale. În cadrul monumentului se regăseşte şi un clopot care a fost adus de familia Titorenco şi celelalte familii care au venit din Ucraina în acest sat. Deoarece are o fisură în construcţie, acesta nu a mai putut fi folosit ca şi clopot. Sperăm ca şi pe viitor să ne aducem aminte cu mare cinste de cei care sunt înscrişi pe placa memorială”, a precizat Ivan Titorenco.

Biserică ce poartă şi hramul pe rit vechi Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil a fost înfiinţată în anul 1869 şi ctitorită cu ajutorul sătenilor din satele Pârlita (actualmente Victoria) şi Domniţa Maria (actualmente Nufăru). Lăcaşul actualei biserici se află pe temelia terminată în anul 1912, dată la care a fost şi turnat clopotul care este inscripţionat în slavonă. Biserica se află pe DJ 222C în centrul localităţii Victoria şi iese în evidenţă prin faţada care este construită din piatră şi cărămidă, nefiind tencuită.

Eroi din primul război mondial:

Tănase Parfene, Silifon Constantin, Tanasof Parfene, Tanasof S. Petre, Sidorov Gherasim, Mincu Vasile, Timofan Filip, Mincu Neculai, Romanov Zenovei, Radion Andrei, Trofim Petre, Calenic Ivan, Lavrinencu Pavel.

Eroi din al doilea război mondial:

Mr. Chicoş Ştefan, Neculai Tănase, Ion Puhaciu, Trofim Gheorghe, Enache Aftene, Onofrei Ion şi Teofil Sidorov.