Anul fiscal a început vineri, 6 ianuarie, fără cozi la plata taxelor şi impozitelor aferente anului 2023, o parte dintre tulceni alegând să îşi plătească dările în mediul online. Ieri nu s-au înregistrat cozi la nici unul dintre punctele de colectare a taxelor şi impozitelor atât de pe strada I.L. Caragiale cât şi din cartierul E3.

În data de 9 ianuarie au fost efectuate cele mai multe plăţi la ghişee, respectiv 697, atât prin POS cât şi chitanţe eliberate.

În perioada 4-9 ianuarie au fost înregistrate 505 plăţi online prin modalităţile de plată electronică Ghiseul.ro şi Tulcea CityOn.

De asemenea, în perioada 3-9 ianuarie au fost efectuate 2.100 de plăţi la ghişee.

„Plăţile se efectuează atât în mediul online cât şi la ghişee, ceea ce face ca fluctuaţia să se împartă. Nu se mai formează cozi ca în alţi ani datorită platformelor online”, spun reprezentanţii Serviciului de taxe şi impozite locale.

Din 3 ianuarie se încasează doar taxele fără debit, respectiv amenzi, taxe judiciare de timbru, taxe pentru eliberarea actelor de identitate, taxe pentru obţinere autorizaţie de construire, avize etc., în intervalul orar 08.00-16.30.

Începând cu data de 6 ianuarie a fost reluată încasarea tuturor impozitelor şi taxelor locale datorate în anul fiscal 2023, în program normal, de luni până joi, între orele 8.00-16.30, exceptând ziua de vineri, când programul este între orele 08.00-14.00, dar şi prin modalităţile de plată electronică Ghiseul.ro şi Tulcea CityOn.

De anul acesta, cetăţenii municipiului Tulcea vor plăti mai puţin pentru taxa de habitat. Valoarea acesteia va scădea de la 187 de lei de persoană pe an la 179 de lei.

Tot de anul acesta, cele 1.209 de persoane cu handicap grav sau accentuat şi persoanele încadrate în grad 1 de invaliditate, dar şi însoţitorii acestora nu vor mai plăti taxa de habitat.

De asemenea, posesorii de maşini hibride vor beneficia de o reducere de 50% la plata impozitului local. Impozitul pentru clădirile nerezidenţiale aflate în proprietatea persoanelor fizice şi a celor juridice va rămâne de 1,1%.

Pentru plata integrală anticipată a impozitului pe clădiri, a impozitului pe teren şi a celui pe mijloacele de transport până la data de 31 martie 2023 se acordă o bonificaţie de 10%, atât pentru persoanele fizice cât şi pentru cele juridice.

Şi persoanele fizice care plătesc integral taxa de habitat până la 31 martie 2023 vor beneficia de o bonificaţie de 10%.