Bustul lui Mihai Eminescu realizat de sculptorul Romeo Protopopescu a fost dezvelit, duminică, de Ziua Naţională a Culturii, în parcul TAVS din municipiu, locaţie ce va purta numele poetului.

Ceremonialul de dezvelire a inclus atât un serviciu religios oficiat de reprezentanţi ai Episcopiei Tulcii, dar şi recitaluri de poezie, discursuri susţinute de autorităţi şi personalităţi culturale.

Printre cei care au luat cuvântul s-au aflat reprezentantul Episcopiei, preotul Felix Lucian Neculai, subprefectul judeţului Corina – Geanina Terci, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Mihai Huleni, directorul Colegiului Dobrogean „Spiru Haret” Florin Anastasiu, prof. Floarea Calenic, deputatul liberal Michael Gudu şi inspectorul şcolar judeţean Viorica Pavel.

Alături de lucrarea semnată de sculptorul Romeo Protopopescu, a fost plantat şi un tei.

„În conştiinţa populară se numeşte parcul TAVS pentru că se află lângă blocul cu acest nume. Avem propuneri să se numească parcul Mihai Eminescu şi nu suntem împotrivă să facem aşa. Teiul este elementul central din poezia lui Mihai Eminescu, iar noi am spus că este firesc să plantăm unul lângă bust. Prima dată am vrut să îl plantăm exact lângă bust, dar ne-am dat seama că s-ar putea să facem o eroare şi am sunat un specialist, pe domnul Culescu de la Bucureşti, care ne-a spus să nu îl plantăm acolo deoarece acesta creşte foarte repede şi va disloca monumentul. În final, l-am plantat în imediata apropiere la circa 10 metri”, ne-a declarat primarul Ştefan Ilie.

Edilul a transmis mulţumiri celor care s-au implicat în proiect.

„Mulţumesc colegilor din Consiliul Local, cei care au avut acest proiect, la care au insistat de mai mulţi ani de zile pentru a se îndeplini şi colegilor din aparatul de specialitate care au făcut tot posibilul ca într-o perioadă în care suntem plini de şantiere să facem acest demers”, a spus Ştefan Ilie.

Bustul a fost dezvelit de două eleve de la Colegiul Dobrogean ,,Spiru Haret”, Yeliz Meryem Mustafa şi Beatrice Rusu. Ulterior, asistenţa a fost invitată la sala ,,Toma Caragiu” de la hotelul ,,Delta”, unde ceremonia a continuat cu o recepţie oficială însufleţită de repertorii inspirate de opera poetului, interpretate de elevi ai Liceului de Arte ,,George Georgescu” şi membri ai Ansamblului ,,Baladele Deltei”.

Duminică, 15 ianuarie, tulcenii au sărbătorit Ziua Culturii Naţionale printr-o serie de evenimente dedicate Luceafărului poeziei româneşti – Mihai Eminescu, care au continuat şi ieri.

Biblioteca judeţeană „Panait Cerna” a găzduit spectacolul „Eminescu, o stea nemuritoare”, realizat în parteneriat cu Liceul de Arte „George Georgescu”, iar la ora 18,00, la Teatrul „Jean Bart” a avut loc spectacolul de muzică, dans şi poezie intitulat „Eminescu, la ceas aniversar”, organizat de Palatul Copiilor.