Numărul pensionarilor tulceni care beneficiază de gratuităţi pe transportul public din oraş va creşte anul acesta, după ce ieri, în cadrul dezbaterii publice a bugetului de venituri şi cheltuieli al municipiului, reprezentanţii Consiliului Judeţean al Pensionarilor şi Persoanelor Vârstnice (CJPPV) Tulcea au propus trei variante de creştere a plafonului pentru abonamentele de mobilitate urbană.

Preşedintele CJPPV Tulcea, Ovidiu Dumitrescu, a propus creşterea plafonului de acordare a abonamentelor de mobilitate urbană de la 1.200 lei pentru 40 de călătorii lunar la 1.500 lei pentru circa 35 de călătorii lunar. Următoarele propuneri sunt de creştere a plafonului de la 1.200 de lei pentru 40 de călătorii lunar la 1.750 de lei pentru 30 de călătorii lunar, dar şi creşterea plafonului de la 1.200 lei pentru 40 de călătorii la 2.000 de lei pentru 20-25 de călătorii lunar.

„Anul trecut au beneficiat 4.850 de pensionari, ceea ce reprezintă circa 14%. Mergând pe varianta datelor comunicate de Casa de Pensii, la ora actuală avem pensionari care se încadrează cu valoarea de până la 1.500 de lei în număr de 3.526, mai puţini decât anul trecut. Pentru a mări la valoarea de 1.500 de lei până la 2.000 de lei ajungem la un număr de 7.748 de persoane aplicând procentul de 20% de beneficiari. Efortul financiar poate fi suportat mărind până la 2.000 de lei. Dacă nu se poate, măcar până la 1.750 de lei”, a declarat preşedintele CJPPV Tulcea, Ovidiu Dumitrescu.

Reprezentanţii Primăriei Tulcea au precizat faptul că un prim calcul ce a avut în vedere creşterea plafonului la 1.500 de lei cu 40 de călătorii ar însemna un impact financiar de 5.650.000 de lei. De asemenea, administraţia locală va analiza toate cele trei propuneri ale pensionarilor şi vor decide care va fi cea mai avantajoasă.

„O să facem simulări pe propunerile dumneavoastră. Aproape că pot să vă promit că vom găsi o soluţie pe una dintre propuneri. Eu cred că interesul dumneavoastră este să fie un număr mai mare de pensionari, nu neapărat cel al călătoriilor. Fiecare circulă zilnic şi îşi poate aşeza drumurile în oraş şi în funcţie de numărul de călătorii pe care le are la dispoziţie”, a precizat Nicolae Bibu, city manager al municipiului Tulcea.

HUB pentru tineri şi sală de cinema, printre propunerile consilierului local Tatiana Haliţ

Prezentă la dezbaterea publică de ieri, Tatiana Haliţ, consilier local USR, a prezentat o serie de propuneri de investiţii pe care le doreşte incluse în bugetul local pe anul 2023 al Primăriei Tulcea.

Una dintre acestea este amenajarea unui HUB dedicat tinerilor prin reabilitarea unui punct termic nefuncţional al Energoterm în care aceştia să desfăşoare activităţi precum vizionare de filme.

„Tinerii din oraşul nostru nu prea au zone unde să îşi petreacă timpul liber. Avem multe puncte termice care nu mai funcţionează. Dacă sunteţi de acord, putem transforma un punct termic fără costuri  prea mari într-o clădire goală, reparată şi văruită, astfel încât tinerii să îşi poată petrece timpul liber cum vor. Îşi pot face nişte proiecţii de filme. Dotările pot fi făcute şi de ei. Se poate discuta cu Federaţia Tineretului care are sediul la Casa Olteanu care are spaţii mici în care fac diverse activităţi, dar nu au un spaţiu mare în care să se manifeste”, a spus Tatiana Haliţ.

În replică, city managerul Nicolae Bibu a propus iniţierea unei discuţii cu factorii interesaţi.

„Cine se va ocupa de administrarea acestei clădiri? Eu nu ştiu dacă putem consuma bani pentru o destinaţie de acest tip. Ar trebui să vedem cum facem investiţia şi atribuirea către un anumit ONG, care dacă nu este de utilitate publică se face cu un anumit cost de chirie şi utilităţi. Pe lângă resursă financiară, trebuie să alocăm resursă umană care să administreze. Vă propun să iniţiem o discuţie cu toţi, să vedem cum va funcţiona şi dacă avem o variantă de a putea supraveghea activitatea de acolo”, a declarat Nicolae Bibu.

Citiţi continuarea în ediţia tipărită a ziarului DELTA.