Proprietarii cailor şi reducerea numărului de cabaline care păşunează liber pe raza UAT-ului din Delta Dunării sunt două dintre măsurile cuprinse în Planul de acţiune pentru controlul şi reducerea numărului de cai crescuţi în libertate pe teritoriul RBDD, aprobat ieri de Instituţia Prefectului, în urma sesizărilor unor ONG-uri.

Caii crescuţi în stare de libertate sunt o atracţie turistică şi o sursă de venit pentru unele comunităţi, însă specialiştii atrag atenţia că nu există cai sălbatici în Rezervaţia Biosferei Delta Dunării. Pentru a limpezi lucrurile, Instituţia Prefectului a convocat toate instituţiile cu atribuţii în acest domeniu, pe care le va coordona pentru a se putea duce la îndeplinire  planul de reducere a numărului de cai crescuţi în libertate.

„Am discutat despre reducerea şi controlul numărului de cai crescuţi în libertate pe teritoriul Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării, ca urmare a unor petiţii primite de fiecare dintre instituţiile de faţă, prin care ni s-au adus la cunoştinţă nişte problematici cunoscute. Instituţia Prefectului a convocat în ultimele luni toate instituţiile care au competenţă în domeniul conex acestei problematici, în vederea analizării aspectelor arătate de petiţionari. Pentru a putea duce la îndeplinire un control al populaţiei de cabaline şi optimizarea numărului de exemplare care păşunează în libertate pe teritoriul ARBDD, am apreciat a fi necesar să întocmim un plan de acţiune pentru controlul şi reducerea numărului de cai crescuţi în libertate. Am întocmit planul care cuprinde 15 puncte, pornind de la cel mai important, respectiv identificarea proprietarilor şi a numărului de cabaline care păşunează pe raza UAT-ului din Delta Dunării, până la identificarea cabalinelor, identificarea şi consilierea proprietarilor pentru soluţii legale de valorificare a cabalinelor. De săptămâna viitoare vom intra în acest plan, care este cu termen permanent”, ne-a declarat prefectul judeţului Alexandru Dan Munteanu, la finalul întrunirii cu autorităţile cu atribuţii în domeniu.

Citiţi continuarea în ediţia tipărită a ziarului DELTA.