Primarul Ştefan Ilie a transmis o adresă către Guvernul României prin care solicită deblocarea proiectului ,,Drum Expres DX 8 Constanţa – Tulcea – Brăila”.

În solicitarea adresată prim-ministrului Nicolae-Ionel Ciucă, primarul solicită deblocarea a două contracte.

„Stimate domnule prim ministru Nicolae-Ionel Ciucă, vă solicităm implicarea, pe de o parte la Ministerul Transporturilor  şi Infrastructurii, respectiv CNAIR şi JASPERS-BEI, iar pe de altă parte pentru deblocarea celor două contractate, respectiv a Studiului de Fezabilitate şi a Proiectului Tehnic pentru obiectivul Drum Expres Brăila (Jijila) – Tulcea (Cataloi) DX 8 şi a Studiului de Fezabilitate şi a Proiectului Tehnic pentru obiectivul Drum Expres Constanţa-Tulcea Dx 8, deoarece aceste contracte sunt întârziate din diverse motive care nu sunt raţionale, iar în acest moment este necesară şi conectarea podului peste Dunăre de la Brăila cu viitoarea infrastructură rutieră aflată în stadiul de proiectare”, se arată în adresă.

Edilul mai spune că lucrarea de infrastructură ar asigura contextul dezvoltării durabile a întregii regiuni în ansamblu, constituindu-se, implicit, premizele ca municipiul Tulcea să depăşească statutul de ,,capăt de linie”, pentru a deveni un veritabil punct de conexiune.

Primarul Ştefan Ilie a amintit faptul că în decursul ultimilor doi ani a întreprins toate demersurile necesare pe lângă Ministerul Transporturilor şi C.N.A.I.R. pentru realizarea unei conexiuni mai ferme a municipiului cu Drumul Expres.

„Am reuşit să obţinem, cu implicarea domnului deputat George Şişcu, realizarea unor drumuri de legătură în locul unui singur punct de acces, aşa cum era stipulat în proiectul iniţial. Astfel, aceste drumuri de legătură cu regim de drum expres vor constitui o nouă centură a municipiului, conectată la DX8 – Drum Expres Constanţa – Tulcea – Brăila. În acest sens, în anul 2022 am demarat etapa de Studiu de Fezabilitate şi Proiect Tehnic de Execuţie pentru Drumuri de legătură cu conexiune la DX 8, între localităţile Tulcea, Mineri, Cataloi, Agighiol şi Malcoci, etapă ce se va finaliza în acest an”, spune Ştefan Ilie.

În acelaşi timp, pentru cele două tronsoane ale DX 8, Brăila (Jijila) – Tulcea şi Constanţa – Tulcea, serviciile pentru Studiu de Fezabilitate şi Proiect Tehnic de Execuţie au fost contractate în anul 2020, finalizarea acestora fiind estimată pentru acest an.

„Din motive iraţionale, aceste contracte sunt întârziate, fapt ce blochează proiectul drumului expres şi pune sub semnul întrebării o viitoare conectare a Podului de la Brăila la o infrastructură adecvată. Asemenea tuturor dobrogenilor, consider că ar fi nedrept ca acest proiect să rămână în sertare, în detrimentul unei evoluţii fireşti a întregii regiuni. De aceea, solicităm depăşirea etapelor de studii şi proiectare, pentru a putea fi demarate licitaţiile pentru construcţia propriu-zisă. Am convingerea că există capacitatea de înţelegere a situaţiei şi voinţa necesară pentru deblocarea situaţiei”, transmite Ştefan Ilie.