Colegiul Dobrogean „Spiru Haret” şi blocul M1 de pe strada Isaccei vor intra în reabilitare, proiectele aferente fiind  selectate pentru finanţare în cadrul Programului naţional de consolidare a clădirilor cu risc seismic ridicat, potrivit listei publicate ieri de Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA).

Primăria Tulcea a expertizat tehnic 50 de locuinţe colective cu risc seismic şi caută finanţare pentru proiectele de consolidare sau de reabilitare termică a acestora, a declarat, în cadrul şedinţei Colegiului prefectural, primarul Ştefan Ilie.

Din cele 50 de locuinţe colective expertizate tehnic, nouă blocuri au fost încadrate în clasa de risc seismic II, iar celelalte în clasa a III-a de risc seismic.

„Avem lacune foarte mari pentru imobilele private, mai ales pentru cele executate după 1989 care, deşi par noi şi nu ar trebui să aibă probleme, totuşi identificăm la unele lipsa unor autorizaţii de construire chiar şi nu putem garanta că acele clădiri au fost făcute cu respectarea tuturor normelor privind reacţia la un seism, de exemplu. Sunt construcţii care nu au obţinut avizele necesare, care nu au respectat autorizaţiile, dar s-au construit sub ochii noştri. În cazul unui cutremur, s-ar putea întâmpla lucruri grave”, a spus primarul Ştefan Ilie.

În ceea ce priveşte clădirile expertizate, în faza de pregătire a proiectului tehnic se află patru investiţii – două dintre acestea vizează două clădiri publice, iar celelalte, trei clădiri rezidenţiale.

„Ulterior intrării în vigoare a legii nr. 212/2022 privind unele măsuri pentru reducerea riscului seismic al clădirilor, au fost expertizate din punct de vedere tehnic şi s-au depus cereri de finanţare prin Programul naţional de consolidare a clădirilor cu risc seismic ridicat pentru şase clădiri de folosinţă publică şi pentru 12 blocuri”, a precizat Ştefan Ilie.

Pentru 19 blocuri de locuinţe şi şase imobile cu funcţiune publică s-au elaborat şi proiecte de modernizare ori reabilitare şi s-au semnat contracte de finanţare prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR).

În faza de evaluare-precontractare în cadrul PNRR se află unei clădiri cu locuinţe rezidenţiale.

În cadrul Programului naţional de consolidare a clădirilor cu risc seismic, au fost depuse 20 de proiecte pentru reabilitarea a 12 blocuri şi a opt clădiri publice.