Prăbuşirea centurii blocului I6 de pe strada Isaccei a băgat ieri autorităţile locale în şedinţă de urgenţă. Duminică după amiază, partea superioară a acoperişului blocului din Piaţa Veche a cedat, iar bucăţi uriaşe de beton au distrus mai multe maşini şi au avariat geamurile unei farmacii veterinare de la parterul blocului.

Din fericire nu s-au produs decât pagube materiale, zona fiind circulată mai mult în timpul săptămânii. Incidentul a ajuns şi în atenţia Inspectoratului de Poliţie Judeţean Tulcea unde s-a deschis dosar penal pentru distrugere.

„Anul trecut în august-septembrie am făcut expertiza tehnică a blocului în vederea reabilitării. A rezultat un grad seismic III, adică la mijlocul gradelor se periculozitate. L-am depus pe PNRR şi se află în evaluare. Faţă de alte 11 blocuri de pe Isaccei, care sunt construite în aceeaşi perioadă a anilor 67-68, cel în discuţie se află în evaluare, iar pentru alte cinci am prins finanţare. Vom vedea dacă putem face nişte intervenţii rapide pentru a putea reduce pericolul pentru cetăţenii de acolo. Astăzi în şedinţa Comitetului Local pentru Situaţii de Urgenţă vom propune reabilitarea de urgenţă a acestui bloc şi vom cere fonduri de la stat”, ne-a declarat, ieri, primarul Ştefan Ilie.

Primarul Ştefan Ilie i-a convocat astăzi în şedinţă pe mai mulţi preşedinţi de asociaţii.

„Din fericire sunt doar pagube materiale, au fost avariate nişte maşini şi unele geamuri sparte la construcţiile care sunt realizate de-a lungul timpului la parter în diferite spaţii comerciale. Proprietarii de autoturisme trebuie să se îndrepte împotriva asociaţiei, pentru că este un bloc privat şi trebuie să aibă un fond de rulment pentru asemenea cazuri. Mâine voi avea o întâlnire cu toţi de pe strada Isaccei, inclusiv cu cei de la blocul Pelican, care nu au dat nicio hotărâre de asociaţie oricât ne-am rugat noi. Deşi este construit în aceeaşi perioadă, ei nu doresc deocamdată să participe la reabilitarea comună cu Primăria. Pornind de la acest exemplu, încercăm încă o dată să îi convingem”, a precizat Ştefan Ilie.

Edilul s-a aflat ieri la faţa locului, acolo unde i-a atras atenţia preşedintelui de asociaţie că trebuia să aibă o colaborare mai bună cu Primăria şi să anunţe de fiecare când se fac intervenţii la parterul blocului.

„Am fost la faţa locului pentru a vedea care este situaţia. Au intervenit cei de la ISU şi de la Primărie, DIAP şi Servicii Publice pentru strângerea molozului. Vom pune un constructor să se urce pe bloc să vadă dacă mai sunt şi alte pericole iminente care ar putea pune în pericol cetăţenii de acolo. Am discutat cu preşedintele asociaţiei şi i-am atras atenţia că trebuia să aibă o colaborare foarte bună cu mine, cu autoritatea locală, iar atunci când a văzut că se fac intervenţii la clădirile de la parter trebuia să anunţe Primăria pentru a trimite inspecţia urbană. Noi nu avem de unde să ştim ce se întâmplă acolo jos. Sunt diferite spaţii comerciale, pentru care s-a dat voie să se facă, încă din anii 90. Eram la liceu când pe o parte şi pe alta tot apăreau diferite spaţii comerciale care intrau în domeniul public. La început, când s-au realizat, spaţiile comerciale au modificat elemente de structură, iar când şi-au schimbat destinaţia s-au făcut alte modificări care au slăbit rezistenţa blocului. Aceste blocuri sunt făcute în anii 67-68. Rolul preşedintelui de asociaţie era să anunţe de fiecare dată aceste modificări sau să nu fie de acord cu ele. Nimeni nu dă autorizaţie de la Primărie, decât în mod nelegal, dacă nu are şi acceptul locatarilor”, a spus Ştefan Ilie.

Emanuel Cojocaru, preşedintele asociaţiei din care face parte blocul afectat, spune că de-a lungul timpului s-au realizat diverse lucrări la parter care s-ar putea să fi afectat structura de rezistenţă.

„Mai este o parte din atic (element de arhitectură format dintr-un zid scund sau dintr-o balustradă, aşezat deasupra corniţei cu scopul de a masca acoperişul) care nu a căzut şi va trebui dat jos. Evaluarea antiseismică este făcută, iar documentaţia se află în evaluare prin PNRR. Blocul este înclinat şi a căzut aticul, care are greutate de sute de kilograme, de la scările B şi C. În luna august anul trecut au venit nişte arhitecţi care au făcut măsurătorile şi nu au fost probleme. Proprietarii de societăţi au mai făcut reparaţii şi acest lucru s-ar putea să fi afectat structura de rezistenţă”, ne-a spus Emanuel Cojocaru.

Maşina societăţii Agropieţe, distrusă

Una dintre maşinile afectate de bucăţile de beton căzute de pe acoperişul blocului aparţine societăţii Agropieţe SA. Vehiculul se afla parcat în proximitatea pieţei, iar reprezentanţii societăţii au contactat asiguratorul pentru recuperarea pagubelor.

„Maşina afectată este a societăţii Agropieţe, iar parcarea deserveşte piaţa. Autoturismul nu stă la cineva acasă, iar pe timp de weekend a rămas în parcare. Noi am anunţat asiguratorul, iar colegii mei aşteaptă să fie tractată. Din toate maşinile parcate este cea mai avariată. Trebuie să îi mulţumim lui Dumnezeu că a fost duminică şi nu era circulată zona ca în zilele lucrătoare”, ne-a spus Rodica Pascale, directoarea Agropieţe SA.

Geamurile farmaciei veterinare, sparte

Bucăţile din beton căzute au avariat şi geamurile farmaciei veterinare care se află la parterul blocului I6. Medicul Marian Dragotă, proprietarul farmaciei veterinare din Piaţa Veche, spune că vrea să obţină bani pentru pagubele produse, dar încă nu ştie de la cine.

„Când trec maşini mari, blocul tremură tot. Avem geamuri sparte, acoperişul este fărâmat pe toată suprafaţa din faţă şi trebuie înlocuite cornierele. Acum stăm cu frică să nu ne cadă în cap, căci s-a urcat un porumbel sus şi a mai căzut o piatră. Încercăm să ţinem farmacia deschisă, căci altfel murim de foame. Vreau să recuperez paguba, dar nu ştiu de la cine. Dacă se repară în sistem de urgenţă, noi unde ne mutăm cu toată marfa?”, a declarat Marian Dragotă.