Regulamentul de organizare şi funcţionare a sistemului de parcări publice cu plată şi de reşedinţă din municipiul Tulcea ar putea servi drept model de bună practică mai multor localităţi din ţară.

Oraşe precum Arad, Caransebeş, Paşcani şi Sibiu au contactat Primăria Tulcea, arătându-se interesate de modul în care funcţionează regulamentul dedicat parcărilor de reşedinţă, au spus ieri, în cadrul dezbaterii publice, reprezentanţii Direcţiei de Întreţinere şi Administrare a Patrimoniului Tulcea.

La şedinţa de ieri au fost prezenţi doar reprezentanţi ai Primăriei Tulcea care au discutat pe marginea principalelor propuneri venite de la cetăţeni.

Propuneri au fost trimise în scris atât de consilierii locali PSD, cât şi cei PER, parte dintre ele fiind incluse în regulament.

Unul dintre amendamentele venite din partea consilierilor locali PSD prevede ca locurile de parcare de reşedinţă destinate persoanelor cu handicap să aibă rezervarea valabilă 24/24 de ore şi să fie marcate cu însemn specific. Acesta nu a fost inclus deocamdată în regulament, urmând a fi discutat în viitoarele şedinţe.

Printre modificările cuprinse în proiect se află remedierea unor omisiuni sau erori din regulament, diversificarea produselor de parcare (zi/noapte/weekend) şi actualizarea tarifelor la parcările publice cu plată.

De asemenea, instituţiile publice vor pu-tea încheia contract în baza căruia vor beneficia de un loc de parcare.

Unele modificări au suferit tarifele parcărilor publice care diferă de la o zonă la alta şi se pot plăti pe oră sau abonamente săptămânale, lunare, trimestriale sau anuale. Acestea rămân gratuite duminică şi în sărbătorile legale.

Abonamentul anual pentru parcările publice în intervalul 8.00-16.30 va fi de 1.250 de lei, pentru o zi 20 de lei, iar pentru o săptămână 100 de lei. Totodată, abonamentul anual fără interval orar costă 1.500 de lei.  Pentru zona Park&Ride abonamentul anual se propune la 600 de lei.

În municipiul Tulcea există 6.777 locuri de parcare de reşedinţă în creştere cu peste 57% faţă de anul 2021 şi 2.749 parcări publice cu plată, în creştere cu 340% faţă de anul 2021, anterior intrării în vigoare a regulamentului.