Două centre sociale pentru persoanele adulte cu dizabilităţi se vor construi în municipiu, Primăria Tulcea obţinând o finanţare totală de peste 1,5 milioane de euro prin accesarea Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă, a anunţat primarul Ştefan Ilie.

Este vorba de înfiinţarea Centrului de Recuperare Neuromotorie de tip Ambulatoriu pentru persoane adulte cu dizabilităţi „Sfântul Mihail” şi Centrul de zi pentru persoane adulte cu dizabilităţi „Sfântul Gavriil”, ambele în subordinea Direcţiei de Asistenţă şi Protecţie Socială.

Marian Ciobanu, preşedintele Asociaţiei „Autism Dobrogea”, spune că este un început bun pentru municipiul Tulcea, dar militează şi pentru realizarea unui centru dedicat persoanelor cu autism.

„Pentru asociaţia noastră este puţin neclară situaţia, deoarece aceste centre sunt neuromotorii, iar persoanele autiste sunt neuropsihice. Bănuiesc că printre persoanele cu probleme neuromotorii din Tulcea vor încăpea şi câteva cu autism. Problema este ce număr de beneficiari vor putea primi aceste două centre. Este foarte bine că se fac, dar să vedem şi dacă persoanele cu autism din municipiu vor fi beneficiare ale centrelor. Probabil că vor aduce şi logopezi, câţiva terapeuţi, servicii de ludoterapie, care se centrează şi pe partea de autism. Este un început bun că se fac două centre şi vom milita şi pentru un centru dedicat”, ne-a declarat Marian Ciobanu.

Centrele pentru care administraţia locală a obţinut finanţare europeană, se vor realiza pe strada Spitalului, pe o suprafaţă totală de 2.517 mp, pe care municipiul Tulcea a dat-o în administrare Direcţiei de Asistenţă şi Protecţie Socială.

Centrele vor avea săli de fizioterapie, de tratamente, de kinetoreapie, de masaj, de dezvoltare a abilităţilor lucrative, pentru activităţi de dezvoltare a deprinderilor de viaţă independentă, cabinete medicale, dotări şi utilităţi, spaţii pentru activităţi de socializare sau de petrecere a timpului în aer liber.

În cadrul Centrului de Recuperare Neuromotorie de tip Ambulatoriu pentru persoane adulte cu dizabilităţi „Sfântul Mihail” se vor oferi intervenţii specializate pentru recuperarea neuromotorie a persoanelor cu dizabilităţi.

De asemenea, în cadrul Centrului de zi pentru persoane adulte cu dizabilităţi „Sfântul Gavril” se vor desfăşura activităţi de informare şi consiliere socială, consiliere psihologică, educaţie pentru sănătate, abilitare şi reabilitare, dezvoltarea deprinderilor de viaţă independentă, dezvoltarea abilităţilor lucrative, pregătirea pentru angajarea în muncă şi sprijin pentru menţinerea locului de muncă, integrare şi participare socială şi civică.

Citiţi continuarea în ediţia tipărită a ziarului DELTA.