Primăria municipiului Tulcea vrea să afle părerea tulcenilor despre mijloacele de transport în comun şi aşteaptă sugestii pentru îmbunătăţirea calităţii serviciului, printr-un sondaj de opinie.

Scopul chestionarului, care va fi implementat în staţiile de autobuz de către o firmă specializată în domeniu, este de a identifica gradul de satisfacţie al cetăţenilor cu privire la transportul public de persoane.

„Reprezentanţii firmei vor fi prezenţi în staţii de autobuz, acolo unde vor adresa întrebările cetăţenilor. La începutul verii se preconizează că va începe activitatea, întrebările urmând a fi stabilite de Primărie, împreună cu firma respectivă. Sondajele sunt necesare pentru a vedea şi dacă acţiunile pe care le realizăm duc la îmbunătăţirea calităţii serviciului. Există întrebări prin care cetăţenii sunt întrebaţi ce ar îmbunătăţi la transportul public, dar şi referitoare la numărul de autobuze, dotări, acordarea unei note”, ne-a declarat directorul Societăţii de Transport Public Tulcea, Iacob-Aurelian Udrea.

Primul sondaj de acest fel a fost realizat anul trecut în municipiul Tulcea, atunci când nota generală acordată de cetăţeni cu privire la transportul public de persoane a fost de peste 7.

„Anul trecut au fost sondaţi peste 1.000 de oameni, iar nota generală de la 1 la 10 a fost în jur de 7,4. Acest sondaj se va face în fiecare an, pentru că este normal să evaluăm satisfacţia clienţilor şi este bine că se ocupă Primăria, pentru a asigura obiectivitatea acestuia. Ideea este veche, a fost asumată odată cu semnarea contractului de delegare în 2019, dar până anul trecut nu s-a pus în practică”, a precizat Iacob-Aurelian Udrea.

Autobuzele, controlate la curăţenie

Mizeria din autobuze, dar şi unele neconcordanţe dintre aplicaţia STP şi orarul real de funcţionare sunt câteva dintre problemele semnalate de consilierul local Tatiana Haliţ în cadrul ultimei şedinţe de Consiliu Local. În acest context, primarul Ştefan Ilie i-a solicitat directorului să găsească urgent o soluţie pentru curăţenia în autobuze, iar între timp, Tatiana Haliţ şi-a programat o serie de vizite la STP.

Autobuze electrice, din această vară

Directorul STP Tulcea spune că primele autobuze electrice ar putea ajunge în municipiu în perioada aprilie-mai.

„Primele 10 autobuze electrice vor veni în perioada aprilie-mai. Primele 10 staţii de încărcare sunt la noi în curte şi aşteptăm să se definitiveze partea de execuţie a lucrării privind amplasarea acestora. Autobuzele le vom aduce când se va finaliza montarea staţiilor de încărcare. De asemenea, celelalte 20 de autobuze le aşteptăm până la sfârşitul anului”, a precizat Iacob-Aurelian Udrea.

Luna trecută, Primăria Tulcea a semnat contractul de furnizare pentru 20 de autobuze electrice, în lungime de 10 metri, operabile în condiţii de deal, 20 de staţii de încărcare lentă şi cinci staţii de încărcare rapidă.

Achiziţia celor 20 de autobuze electrice face parte din proiectul „Modernizarea parcului auto de transport călători din municipiul Tulcea prin achiziţionarea de vehicule nepoluante pentru transportul public”, finanţat prin Programul Operaţional Regional 2014-2020.

Proiectul prevede şi reabilitarea a patru străzi aferente a cinci trasee de transport public, respectiv străzile Isaccei – 1.267 km, Babadag – 2.077 km,  Mahmudiei – 1.668 km, Eternităţii – 1.440 km, racord DN22 staţie de capăt – 300 m.  Acestea se află în faza de emitere a ordinului de începere a lucrărilor.

În cadrul aceluiaşi proiect se vor realiza piste pentru biciclete şi drumuri pietonale şi se vor înfiinţa şi moderniza 29 de staţii de călători, din care 19 staţii se reabilitează, iar 10 sunt nou construite.

Alte 10 autobuze electrice, 10 staţii de încărcare lentă şi trei staţii de încărcare rapidă vor fi furnizate în baza unui alt proiect, desfăşurat în parteneriat cu Ministerul Dezvoltării Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA), în calitate de lider de proiect.