Momentul ploii de luni seară surprins în fotografii şi prezentat în mediul online ca un eşec al autorităţilor locale tulcene cu privire la modul în care derulează proiectele de reabilitare a infrastructurii subterane a fost unul dintre subiectele abordate de primarul Ştefan Ilie, marţi, în cadrul unei conferinţe de presă.

Potrivit primarului, ploile au provocat refularea a patru cămine de canalizare menajeră, care nu are nicio legătură cu sistemul de preluare a apelor pluviale, acesta din urmă având rolul de a prelua apa în timpul ploilor.

„Sistemul de canalizare a apelor menajere, din care fac parte şi cele patru cămine în cauză, se află, de asemenea, în plin proces de modernizare. Apa menajeră nu mai curge direct în Dunăre, ca în Evul Mediu, ci în staţiile de epurare. Investiţia pentru preluarea apelor pluviale se apropie de final. Luni, apa s-a strâns, pentru o scurtă perioadă, în zonele care urmează sa fie asfaltate şi care acum sunt, cum este şi firesc, mai joase”, a transmis primarul Ştefan Ilie.

Edilul a menţionat faptul că doar într-o singură staţie de pompare s-au  strâns peste 12.000 mc de apă într-un interval de 3 ore şi a explicat că acest lucru s-a întâmplat din cauza sistemului de canalizare care s-a blocat.

„La ora actuală, ceea ce s-a sesizat în nenumărate rânduri, că apa menajeră intră direct în Dunăre nu se mai întâmplă. Toată apa menajeră de pe conductele din municipiul Tulcea se duce direct în staţiile de epurare. În Dunăre se duc doar apele pluviale. A plouat între orele 19.00 – 24.00, iar numai în staţia de pompare 3 s-au strâns peste 12.000 mc de apă într-un interval de 3 ore. Ceea ce s-a publicat nu este rezultatul proiectului de modernizare a apelor pluviale, ci este din cauza sistemului de canalizare care s-a blocat la un moment dat pentru că a venit un debit foarte mare de apă şi nu a putut fi preluat prin staţia de epurare”, a declarat Ştefan Ilie.

Primarul a amintit faptul că de-a lungul anilor s-a permis racordarea mai multor gospodării cu apele pluviale direct în canalizare, iar una dintre soluţii este obturarea acestora.

„Noi, de-a lungul timpului, am lăsat, cu acordul autorităţii, asociaţiilor de proprietari sau al furnizorului de apă ca de la case şi până la blocuri, foarte multe zone să se racordeze cu apele pluviale, cu jgheaburile direct în canalizare. Când se duceau direct în Dunăre, aveau o cădere mai rapidă, iar acum refulează prin capace. Soluţia este identificarea principalilor deversori de ape pluviale în canalizare şi obturarea lor. Deja am deconectat foarte mulţi. A doua soluţie este ca în unele locuri, în cadrul proiectului Aquaserv care se derulează, să se mărească conductele de canalizare şi să se creeze spaţii mai mari pentru aducerea apelor menajere în staţia de epurare. Chiar azi se lucrează la pompele de apă din staţia de pompare de lângă Delta, unde motoarele vor fi coborâte să pornească la un nivel mai jos, în aşa fel încât să preia mai din timp apele care curg”, a precizat Ştefan Ilie.

Primarul municipiului a mai transmis că va continua investiţiile, chiar dacă va fi criticat.